Ook vrijdag geen vluchten vanaf Eindhoven door aswolk
De aswolk uit IJsland is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, zeggen het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) . De wolk zit tussen de tien en twaalf kilometer hoogte in hogere luchtlagen die niet door mensen kan worden ingeademd. Dat verandert als het gaat regenen, omdat de as dan daalt, maar de komende dagen wordt geen regen verwacht. Het RIVM blijft wel alert op de ontwikkelingen.
Vulkaanuitbarsting
De aswolk is het gevolg van een vulkaanuitbarsting in de IJslandse gletsjer Eyjafjallajökull. As van vulkanen kan ertoe leiden dat vliegtuigmotoren plotseling stilvallen. De as van een vulkaan bestaat uit verpulverde rotsblokjes en glas en kan hierdoor grote schade toebrengen aan een vliegtuig als ze door een dergelijke wolk vliegt. De as kan dan zelfs in de cabine gezogen worden waardoor de passagiers gevaar lopen en de elektronica wordt beschadigd.
Veiligheid
De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Militaire Luchtvaart Autoriteit hebben donderdagavond om zes uur het Nederlandse luchtruim gesloten. Dat gebeurde op basis van een besluit van de ministers van Verkeer en van Defensie, aldus de IVW. De maatregel is nodig omdat de vulkanische as uit IJsland "aan het dalen is en tot op de grond aanwezig kan zijn". En dat vormt een veiligheidsrisico.
Stofdeeltjes
Volgens het KNMI is het onder de huidige weersomstandigheden uitgesloten dat het vulkanisch as op het aardoppervlak neerdaalt. "Dat klopt gewoon niet", zei een woordvoerder. Dat gebeurt alleen bij regen en daar ziet het niet naar uit. De stofdeeltjes bewegen zich op verschillende hoge niveaus in het luchtruim en dat is lastig voor het luchtverkeer, aldus de woordvoerder van het KNMI. Hoe lang dat gesloten blijft, is afhankelijk van de meteorologische omstandigheden. "Het is nu nog niet bekend hoe lang het gaat duren", aldus de woordvoerder van de IVW. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) liet sinds de ochtend al steeds minder vliegtuigen toe in de luchtlagen boven de drie kilometer.
Traumahelikopter
ook de Brabantse militaire toestellen en waarschijnlijk ook de traumahelikopter zijn donderdagavond aan de grond gebleven. Volgens de luchtmacht mogen alleen de twee F-16's op Volkel, die altijd paraat staan voor noodgevallen vliegen. Alle andere straaljagers, transportvliegtuigen en helikopters blijven aan de grond.
Volgens een woordvoerster van de ANWB is de kans groot dat ook de traumahelikopter op Vliegbasis Volkel niet mag vliegen. De traumateams zullen dan over de weg zo snel mogelijk naar een ongeval moeten, aldus de ANWB.
Boeing
In het verleden hebben er al verschillende incidenten plaatsgevonden in het luchtverkeer ten gevolge van vulkaanuitbarstingen. In 1982 kwam een Boeing van British Airways in grote moeilijkheden tijdens de uitbarsting van een vulkaan in Indonesië. De as zorgde voor een storing in de motoren waardoor het vliegtuig 7.000 meter naar beneden viel alvorens de motoren opnieuw konden gestart worden.
Schiphol
Op Schiphol waren eerder op de dag al vluchten vanwege de aswolk geschrapt. Brian Flynn, hoofd van Eurocontrol, de organisatie die verantwoordelijk is voor het vliegverkeer in Europa, maakt een schatting van de ravage. "Mogelijk moeten we duizend tot tweeduizend vluchten annuleren vanwege deze aswolk. In Europa vliegen er op een dag als vandaag normaliter zo’n 27.000 vliegtuigen."
Via deze site zijn de vliegtuigen te zien die nog steeds boven Nederland circuleren.
Hier vind je een overzicht van de vluchten op Eindhoven Airport.
De BBC heeft een fotoreeks van de vulkaansuitbarsting en de aswolk die daarbij vrijkomt geplaatst op haar site.
Volg de aswolk die over Nederland trekt via de satelliet.
Vluchten op Oslo Airport zijn allemaal geannuleerd. (Foto: ANP)
Zijn jouw vluchten geannuleerd, heb jij last van de gevolgen van de aswolk of heb je foto's van de spectaculaire rode zonsondergang vanavond? Stuur ons een e-mail.