Luchtruim Nederland zeker tot avond gesloten

17 april 2010 om 11:54
nl
Het Nederlandse luchtruim blijft tot nader order, maar zeker tot zondagavond acht uur gesloten. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat zondagmiddag gemeld.
Geschreven door

Op Eindhoven Airport werden eerder al alle vluchten van zondag en een deel van de geplande vluchten van maandag geannuleerd.

Het Nederlandse luchtruim is nog niet veilig voor de luchtvaart, omdat de wolk met vulkaanas uit IJsland nog steeds boven het Europese vasteland hangt. Dit heeft te maken met de huidige weersomstandigheden. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Militaire Luchtvaart Autoriteit, Luchtverkeersleiding Nederland en het KNMI beslissen gezamenlijk of en wanneer er weer gevlogen mag worden.

Het Nederlands luchtruim is al sinds donderdagavond zes uur gesloten.
Vluchten KLM
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft alle Europese vluchten tot zondag middernacht opgeschort, voor de intercontinentale vluchten geldt dat die in ieder geval tot zondagavond acht uur niet zullen worden uitgevoerd. KLM kwam tot het besluit op basis van de informatie die ze van de autoriteiten heeft gekregen. Dat liet een woordvoerster van de maatschappij weten.

De KLM-proefvlucht die zondagochtend vertrok om bemanning over te vliegen naar Düsseldorf, is zondagochtend rond negen uur alweer teruggekeerd in Nederland. Het is de bedoeling dat in de loop van de dag zeven gestrande KLM-kisten vanuit Duitsland worden teruggevlogen naar Schiphol.
Niet veilig
Het Nederlandse luchtruim is nog niet veilig voor de luchtvaart, omdat de wolk met vulkaanas uit IJsland nog steeds boven het Europese vasteland hangt. Dit heeft te maken met de huidige weersomstandigheden.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Militaire Luchtvaart Autoriteit, Luchtverkeersleiding Nederland en het KNMI beslissen gezamenlijk of en wanneer er weer gevlogen mag worden.
Internationale opschortingen
British Airways heeft alle vluchten van maandag geschrapt wegens de aswolk na de vulkaanuitbarsting in IJsland. Dat heeft een woordvoerder van de Britse luchtvaartmaatschappij zondag laten weten. Eerder maakte de Britse luchtvaartautoriteit NATS al bekend dat het Britse luchtruim zeker tot maandagmorgen vroeg dicht blijft. Ook de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS schrapt maandag vrijwel alle vluchten.

Ook andere landen hebben het vliegverbod verlengd. Oostenrijk heeft het luchtruim tot maandagmorgen twee uur gesloten. In het Ierse luchtruim mag in ieder geval niet tot maandagmiddag twee uur worden gevlogen. Voor Zwitserland is een vliegverbod tot hetzelfde tijdstip afgekondigd.

Het Deense luchtruim blijft tot maandagochtend acht uur gesloten. Dat maakte de Deense uchtvaartautoriteiten Naviair zondag op zijn website bekend. Eerder meldde Naviair dat het luchtruim gesloten zou blijven tot twee uur in de nacht van zondag op maandag.
Luchthavens open
In Spanje en Frankrijk gaan zondag weer luchthavens open. Dat maakten de autoriteiten zondag bekend. De vliegvelden waren dicht wegens de aswolk afkomstig van een vulkaanuitbarsting op IJsland.

In Spanje zijn alle zeventien vliegvelden in het noorden en oosten van het land weer open die eerder op de dag waren gesloten, aldus een zegsman van de luchtvaartautoriteiten AENA. Het gaat onder meer om de luchthaven van Barcelona.

In het zuiden van Frankrijk blijft een aantal vliegvelden die op het punt stonden om te worden gesloten, toch open. Het gaat onder meer om de luchthaven van Toulouse. De vliegvelden van Marseille en Bordeaux gaan weer open. Dat blijft zeker zo tot maandagmiddag 15.00 uur, aldus de Franse luchtvaartautoriteiten.

Air France voerde zondag een testvlucht uit tussen Parijs en Toulouse. Die verliep zonder problemen.

Verkeersvliegers: luchtuim moet open
De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) roept overheden op de dienstregelingen, in elk geval gedeeltelijk, te hervatten.

Volgens de vliegers gaven testvluchten door onder meer Lufthansa en KLM aan dat de asdeeltjes in de atmosfeer geen gevaar opleveren voor het luchtverkeer. De hoeveelheid of concentratie vulkaanas is gering. "Als je nu de lucht in gaat, kun je tot aan Denemarken kijken. Er is geen wolk aan de lucht", zei zondag vice-voorzitter Steven Verhagen. Als de concentratie as weer te hoog wordt, kan het luchtruim alsnog weer dicht.

De verkeersvliegers vinden dat het gevaar schromelijk wordt overdreven. Volgens hen gaat bij piloten de veiligheid voor alles en kunnen zij heel goed de risico's inschatten. "Niemand zal door een dichte aswolk gaan vliegen", stelt Verhagen. Hij noemt Nederland te voorzichtig.
Instemming Fransen
De vereniging van Franse vliegers denkt er hetzelfde over. Ook deze collega's willen weer de lucht in. Het is noodzakelijk dat snel actie wordt ondernomen, omdat de schade snel oploopt, vindt Verhagen. Als de luchtruimen alleen al in Nederland en de omliggende landen opengaan, is dat alvast een goed begin. "Dan kunnen we in elk geval al tussen Duitsland en Frankrijk vliegen."

Samen met de maatschappijen en vliegtuigfabrikanten moeten overheden procedures vaststellen waaronder veilig gevlogen kan worden. De vliegers denken aan aangepaste vlieghoogtes en routes, alleen met daglicht vliegen, minimale afstanden tot wolken en aanvullende technische inspecties na elke vlucht.

Volgens een woordvoerster van de Inspectie Verkeer en Waterstaat wordt continu overlegd over het wel of niet hervatten van de vluchten. In deze gesprekken worden ook de resultaten van de testen meegenomen.
Weer uitbarsting vulkaan
De aswolk van de vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland waait nog altijd naar het Europese continent. Dat heeft de meteorologische dienst in IJsland zondag laten weten.

De dienst meldde dat de vulkaan onverminderd actief is en nog steeds veel rook en as in de atmosfeer spuwt. In het gebied van de vulkaan vallen grote hoeveelheden as omlaag.

De aswolk heeft het luchtverkeer in grote delen van Europa platgelegd. Het Nederlandse luchtruim is al sinds donderdagmiddag zes uur gesloten. Vliegen door een aswolk is gevaarlijk doordat de motoren van een vliegtuig kunnen uitvallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.