Oudste Nederlander (108) overleden in Den Bosch
Jos Wijnant werd op 27 maart 1902 in Antwerpen geboren. Hij was twee keer getrouwd. Zijn eerste echtgenote overleed in 1973, zijn tweede vrouw in 2003. Hij had dertien kleinkinderen en negentien achterkleinkinderen.
Wijnant was sinds juli 2008 de oudste Nederlander. Hij woonde in woonzorgcentrum De Taling in Den Bosch. De uitvaartdienst van de 108-jarige is vrijdagochtend in de Sint Jan in Den Bosch.
Eindhovense oudste Brabantse
De opvolger van Wijnant als oudste inwoner van Brabant is Lisette van Luijtelaar uit Eindhoven, die 107 jaar en 118 dagen oud is.
De oudste inwoner van Nederland is Wytske van Dijk-Meindersma uit Peize, die op 11 februari 1902 werd geboren in het Friese dorp Wanswerd. De oudste man op dit moment zou een 108-jarige Rotterdammer zijn die in mei 1902 ter wereld kwam.
De ouders van Jos stuurden hem in de Eerste Wereldoorlog naar Den Bosch.
Gezondheid
Wijnant was ook in zijn laatste levensjaren nog helder van geest en verkeerde in een uitstekende gezondheid. Zo vierde de Bosschenaar zijn verjaardag dit jaar nog uitgebreid. Onder anderen commissaris van de Koningin Wim van de Donk en burgemeester Rombouts van Den Bosch kwamen langs om hem te feliciteren. Op zijn verjaardag adviseerde hij nog iedere dag een wijntje te nemen, "dan word je erg oud".
Oorlogservaringen
Hoewel Wijnant in België werd geboren, had hij de Nederlandse nationaliteit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) stuurden zijn ouders hem uit veiligheidsoverwegingen naar Den Bosch, waar hij is blijven wonen. Zijn oorlogservaringen omschreef Wijnant als "de ergste tijd van mijn leven". Als hoogtepunten in zijn leven noemde hij zijn trouwfeest en het afstuderen van zijn kinderen aan de universiteit.
Wijnant ging in Den Bosch aan de slag bij de gemeente, waar hij chef financiën was. Na 37 dienstjaren ging hij in 1967 met pensioen. Mogelijk lag de basis van zijn lange leven in het werk dat hij deed. "Ik heb een rustig leven gehad, hoefde geen zwaar werk te doen."
>
De ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog waren het dieptepunt in Wijnants leven.
Plezier
Toen hij nog 106 was, gaf Wijnant aan dat hij het niet bijzonder vond dat hij zo oud geworden was. Wel bijzonder vond hij dat hij de oudste man van Nederland was geworden. "Dat verwacht je natuurlijk niet."
Plezier in het leven had Wijnant ook op hoge leeftijd nog steeds. Met plezier keek hij uit naar bijvoorbeeld de vrijdag. "Dan wordt er een borreltje geschonken en een beetje gebiljart. De sfeer op vrijdagen is leuk." Ook over zijn verzorging was hij tevreden. "Ik word hier heel goed verzorgd, de was wordt gedaan en mijn bed opgemaakt. Ik hoef niks anders te doen dan koffie te drinken en met vrienden te kletsen."
Eenzaamheid
De jaren brachten echter ook negatieve dingen mee. "Als je zo oud wordt, word je eenzaam. Dat voel je het meest als het gaat schemeren, je ’s avonds niks meer te doen hebt en blijft zitten in je kamertje, dan ben ik wel eenzaam ja. Maar ik heb het geluk dat mijn dochter elke dag op bezoek komt, terwijl de kinderen van sommige andere mensen hier nooit op bezoek komen."
Hemel
Gevraagd naar een wijze oudemannenraad, antwoordde Wijnant in 2009: "Luister naar andere mensen, wees behulpzaam en een beetje aardig. Ze zeggen wel ‘wie goed doet, goed ontmoet’, en dat is ook zo."
Wijnant geloofde in een leven na de dood. "De hemel bestaat. Liefde is de sleutel tot de hemel." Of hij zelf naar de hemel gaat? "Ik weet het niet zeker, maar ik geloof het wel!"
Jos Wijnant terug in het stadhuis van Den Bosch, waar hij 37 jaar gewerkt heeft.
Lees ook:
Bosschenaar blijft Neerlands oudste