Bibob lijkt criminelen af te schrikken
De vergunningen worden geweigerd op basis van de wet Bibob. Die is er om georganiseerde criminaliteit tegen te gaan. Bibob staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. Gemeenten kunnen mensen die een vergunning willen voor onder meer horecabedrijven, seksinrichtingen, automatenhallen en coffeeshops laten screenen. Als de aanvragers criminele banden hebben kunnen gemeenten een vergunning weigeren.
Eindhoven
Eindhoven sloot vorige week op basis van de wet Bibob drie zaken van de gebroeders Rashidi. De eigenaren ontkennen overigens dat ze crimineel zijn en hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Het was voor het eerst dat Eindhoven met de wet Bibob in de hand zo'n beslissing nam.
Tilburg
In Tilburg begon burgemeester Ruud Vreeman enkele jaren geleden met de aanpak van growshops. Begin 2008 heeft de gemeente Tilburg een inventarisatie gemaakt van alle ondernemers die een grow- en smartshop uitbaten. Dit bleken er 27. Ze hebben allemaal een brief gekregen waarin ze de mogelijkheid kregen een aanvraag in te dienen binnen een gestelde termijn. Zeventien bedrijven hebben toen geen aanvraag ingediend en hebben hun handel gestaakt. Tien bedrijven dienden daadwerkelijk een aanvraag in. Van deze tien aanvragen is uiteindelijk in zeven gevallen een vergunning verstrekt. In twee gevallen is een advies aangevraagd bij Bureau BIBOB in Den Haag. In beide gevallen werd het advies gegeven dat de shop een ernstige mate van gevaar met zich mee brengt dat ze voor criminele praktijken wordt ingezet.
Den Bosch
De gemeente Den Bosch hakte ook al met dit bijltje. De afgelopen jaren heeft een tiental mensen een vergunning gevraagd in de provinciehoofdstad een seksinrichting te mogen beginnen. Ze haakten allemaal af toen ze hoorden dat ze gescreend zouden worden.
Breda
In Breda is sinds 1 januari 2009 zes keer een aanvraag geweigerd omdat de gemeente het niet vertrouwde. Vier keer ging het om een horecazaak, twee keer om een smartshop.
Helmond
In Helmond werden de laatste anderhalf jaar drie vergunningen geweigerd voor een café. Eén werd verleend onder voorwaarde dat de eigenaar inzage zou geven in de boeken. Twee aanvragers gingen tegen de weigering in beroep, maar ze verloren hun zaak. Helmond heeft één keer een zaak gesloten op grond van de wet Bibob toen de situatie veranderde. Ook in Helmond komt het regelmatig voor dat aanvragers hun vergunning intrekken als ze horen dat er onderzoek wordt gedaan naar criminele banden. En in Helmond hebben ze meegemaakt dat mensen opeens andere financiële partners kiezen als de gemeente met de wet Bibob schermt.
Bergen op Zoom
In Bergen op Zoom is tweemaal een vergunning niet behandeld omdat de aanvrager niet alle gegevens gaf. Die aanvragers hebben toen van een vergunning afgezien.
Oss
In Oss is één keer een vergunning geweigerd omdat het Bibob advies van justitie sprak van 'ernstige mate van gevaar'.
Roosendaal
En in Roosendaal is één keer een vergunning weer ingetrokken nadat die was verleend omdat bleek dat de aanvrager toch niet zuiver op de graat was. Er is in Roosendaal ook één vergunning geweigerd. Daar loopt nog een beroepszaak tegen. In 2008 kwam de gemeente Roosendaal in een onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur uit de bus als de gemeente waar relatief vaak een onderzoek in het kader van de wet Bibob werd ingesteld. Dat leverde dus niet altijd een weigering op. Soms is er gewoon niets aan de hand.