Kroon ontkent gebruik harddrugs
Kroon, die vorig jaar voor heldhaftig optreden in Afghanistan de Militaire Willems-Orde kreeg, moet zich op 29 november voor de militaire rechtbank in Arnhem verantwoorden voor twee strafbare feiten. Justitie maakte maandag officieel bekend dat de oorlogsheld strafrechtelijk zal worden vervolgd.
Hij zou meerdere keren kleine hoeveelheden harddrugs in bezit hebben gehad voor eigen gebruik. Uit onderzoek blijkt niet dat hij heeft gehandeld in harddrugs of dat hij hierbij betrokken is geweest. De overtreding van de Opiumwet kan Kroon een gevangenisstraf van zes jaar opleveren.
Stroomstootwapens
Kroon wordt ook verdacht van het voorhanden hebben en verstrekken van enkele stroomstootwapens. Deze overtreding van de Wet Wapens en Munitie kan tot een maximale gevangenisstraf van vier jaar leiden. Bij een veroordeling tot minimaal een jaar celstraf zou hij zijn Willems-Orde moeten inleveren. Kroon werkt in Roosendaal bij de commandokazerne.
Dat Kroon strafrechtelijk vervolgd wordt, heeft geen gevolg voor zijn positie als werknemer van Defensie. Volgens Defensie is de kapitein gewoon aan het werk en kan hij blijven werken zolang hij niet is veroordeeld.
'Ronduit schandalig'
De advocaat van Kroon, Geert-Jan Knoops, zegt dat het nieuws over de vervolging is uitgelekt door bronnen in politiek Den Haag. "Ronduit schandalig'', noemt Knoops deze actie. "Zo ga je niet om met een oorlogsheld, iemand die zijn leven voor het land en andere mensen heeft gewaagd in Afghanistan. Kroon heeft zijn vervolging uit de krant moeten vernemen.'' Volgens de advocaat zal Kroon dinsdag gewoon in Den Haag zijn voor Prinsjesdag.
Peter van Uhm, commandant der strijdkrachten, zal hem daar zeker begroeten. "Marco is gewoon aan het werk en als hij bij Prinsjesdag is, geef ik hem zeker een hand en een stevige schouderklop," aldus Van Uhm. Hij reageerde maandagmorgen vlak voor een lezing op de Technische Universiteit in Eindhoven. Van Uhm benadrukte dat Marco Kroon de Willems-Orde voor heel heldhaftige dingen heeft gekregen. "Hij heeft in Afghanistan mensenlevens gered. Dat staat boven alle twijfel. In Nederland ben je pas schuldig als je veroordeeld wordt," zo verklaarde de commandant.
Meer verdachten
Nog meer personen zijn verdacht. Ook zij zouden de opiumwet of de wet wapens en munitie hebben overtreden. Er is nog niet besloten of zij eveneens zullen worden vervolgd. Geen van deze personen is militair.
De Volkskrant meldde afgelopen zaterdag al dat de drager van de Militaire Willemsorde niet aan vervolging zal ontkomen. De onderscheiden Kroon heeft daarop verklaard dat hij zelf van niets weet. Hij zou in de fout zijn gegaan in zijn café Vinny's in Den Bosch. De kapitein heeft altijd gezegd dat hij zich niet herkent in de beschuldigingen.
Rombouts
Burgemeester Rombouts van Den Bosch heeft kennis genomen van de verklaring van het Openbaar Ministerie. De burgemeester onthoudt zich van een reactie nu een strafrechtelijke procedure in gang is gezet.
Rombouts laat via zijn woordvoerder weten de uitkomsten van het proces af te wachten, ook voor wat betreft de drank- en horecavergunning voor café Vinny in Den Bosch. Hij wenst Kroon "veel sterkte in deze moeilijke periode".
Lees ook:
'Cafébezoekers knoeiden met drankje Kroon'
Stamgasten gehoord in zaak Marco Kroon
Knoops stopt drugsonderzoek Kroon
Oorlogsheld Kroon verdacht, maar maakt zich niet druk
Defensie Marco Kroon verdient Willemsorde
Wat is de Militaire Willemsorde?
Jongensdroom verandert in nachtmerrie