Wilde staking postbodes Helmond
Ook worden de gemaakte overuren niet uitbetaald aan de postbodes. Ongeveer dertig postbodes legden het werk neer. "De werkdruk is veel te groot", zei een werknemer die al 27 jaar postbode is. "Ook moeten we te hard knokken om onze overuren betaald te krijgen. Er zijn te weinig mensen voor zoveel werk. Het is niet te halen."
De actie begon als een wilde staking maar kreeg later steun van twee vakbonden. Het was even de vraag of de post woensdag in Helmond zou worden bezorgd, maar dat gebeurt gewoon nadat de regio- en vestigingsmanager toe hadden gezegd dat er over de klachten zal worden gesproken.
11.000 ontslagen
Er was al veel onrust onder de postbodes nadat TNT Post in juni aankondigde alle full-time postbodes te zullen ontslaan. In totaal zou TNT Post tot eind 2012 11.000 mensen willen laten gaan. 4500 hiervan zouden gedwongen ontslagen zijn, 6500 zouden via natuurlijke weg afvloeien.
Tegelijkertijd moest TNT Post in september toegeven dat het veel bezorgproblemen heeft. Vooral in de grote steden wil het niet goed meer lukken met de bezorging. De spagaat tussen een groot aantal ontslagen aan de ene kant en te weinig personeel om de bezorgproblemen op te lossen aan de andere kant frustreert het personeel. "Mensen zijn het helemaal zat," zegt Gerard van Osch van de Bond voor Post Personeel (BVPP) in zijn stakingshesje, "Er komt geen oplossing voor het probleem. Mensen worden geïntimideerd om langer te werken. Veel oudere medewerkers zeggen ‘we zijn op, we kunnen niet meer’. Vandaar dat ze vanochtend hebben besloten het werk neer te leggen."
Vertrekken
In een brief die TNT eind juni aan de postbodes stuurde, stond dat ze na de zomer 'niet meer nodig zijn'. Wanneer ze precies zouden moeten vertrekken, is niet duidelijk. De TNT-medewerkers zouden na de zomer een brief krijgen waarin staat wat de plannen voor hen persoonlijk betekenen. Begin dit jaar werkte er nog 15.000 postbodes full-time bij het postbedrijf.
De reden dat het niet goed gaat met TNT heeft te maken met de aanhoudende krimp van de postmarkt. Per jaar loopt het aantal poststukken met ongeveer 6 procent terug. Daarnaast verliest TNT Post sinds de volledige liberalisering van de markt in 2009 marktaandeel aan de concurrenten Sandd en Selekt.
Onvermijdelijk
4.800 mensen verlieten in de afgelopen vier jaar TNT Post. Het grootste deel daarvan kreeg een andere baan of ging met pensioen. De aantallen werknemers die tot 2013 weg moeten, zijn echter zo groot dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn, zei directeur Harry Koorstra van het postbedrijf in september.
Uiteindelijk moeten fulltime postbodes bij TNT plaatsmaken voor parttimers die onder de naam postbezorger ongeveer twaalf uur per week gaan werken. TNT Post heeft op dit moment 13.000 postbezorgers en dat aantal zal de komende jaren uiteindelijk 35.000 worden.