'Kogelvrij glas niet gebruikelijk'

29 november 2010 om 15:15
nl
Het is niet gebruikelijk dat er in rijtjeshuizen kogelwerend glas wordt gezet. Dat vertellen verschillende glaszetters. Zondagavond werd een huis met kogelwerend glas aan de Boutenslaan onder vuur genomen met een mitrailleur. Volgens de glaszetter die daar de ruit vervangt, komt kogelvrij glas juist steeds vaker voor.
Geschreven door

Volgens ooggetuigen werd er door een man in een gehurkte schiethouding met een mitrailleur gevuurd op het huis en de auto die daarvoor stond. De kogels gingen echter niet door de ruit. Volgens glaszetter Willy Swinkels, die de schade aan het huis in Eindhoven herstelt, komt het steeds vaker voor dat mensen kogelvrij glas laten zetten. Volgens hem gaat het vaak om hoogwaardigheidsbekleders, criminelen en om mensen die bang zijn voor beschietingen. In welke categorie de bewoners van het beschoten huis in Eindhoven vallen, laat de glaszetter in het midden.
Kogelvrij glas
In een gemiddeld huis zitten één of twee lagen glas. Een ruit wordt kogelvrij genoemd, wanneer drie tot vier lagen op elkaar gelijmd worden. Tussen de glaslagen zit nog wel een dun folie. De kosten van kogelvrij glas zijn afhankelijk van de grootte van de ruit, maar gerekend kan worden op vier keer de kosten van een normale ruit.
Ongebruikelijk
Kogelvrij glas wordt zelden tot nooit gezet in woonhuizen. "Het is niet betaalbaar voor gewone mensen", vertelt een van de glaszetters. "Het wordt vooral gezet bij banken en kantoorpanden waar geld in omgaat. Het is ontzettend duur om het te laten zetten." Zelf heeft hij nooit kogelvrij glas in een woonhuis gezet. "Als ik dat wel zou moeten doen, denk ik al snel aan een crimineel. Normale mensen laten geen kogelvrij glas zetten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.