'Twitter oorzaak communicatieproblemen Moerdijk'
Iedereen is het er wel over eens dat de crisiscommunicatie over de ramp in Moerdijk niet goed was. Dat had volgens deskundigen verschillende oorzaken. Zo zou de gemeente Moerdijk veel te laat zijn begonnen met informatie geven en had ze in de communicatie een veel te grote afstand tot het publiek. Dat legde de kiem voor het wantrouwen bij de bewoners in Moerdijk.
Wet van Murphy
"Het leek wel of de Wet van Murphy van kracht was. Op een gegeven moment ging alles mis: was er een gebrek aan informatie, werd de lijst van chemische stoffen die bij Chemie-Pack lagen opgeslagen niet openbaar gemaakt en tot overmaat van ramp bleven ook de ministers nog eens in een busje zitten toen ze de rampplek bezochten'', vertelt een betrokkene.
Traditionele media
Nieuw in het communicatiegeweld was de rol van social media. "Het aantal tweets van 120.000 oversteeg op een gegeven moment qua inhoud en snelheid haast het formele nieuws in traditionele media, zoals de kranten, het NOS Journaal en actualiteitenrubrieken. Dat ging vaak op een toon die doet denken aan de jongens uit Maaskantje: erg plat allemaal. Het informele nieuws glijdt zo het formele nieuws in.''
Vernijnig
Baijens spreekt van een nieuwe communicatieorde. "Dit is een leerpunt van de zuiverste soort, vooral wat betreft de taal en toon waarin op die sociale media wordt gecommuniceerd.'' Los van het waarheidsgehalte, was de toon van de tweets venijnig. "Dat groeide uit tot zulke proporties dat je kunt spreken van een communicatieramp'', aldus Baijens. Hij noemt als voorbeeld 'zonne grote vuurbal jonguh' in de taal van de jongens uit Maaskantje.
Irritante factor
Hij zegt dat tijd een irritante factor was, maar omdat de ramp in de hoogste alarmfase (grip 4) terechtkwam, moest alles worden afgestemd met de betrokken partijen. "En dan worden daar ook de ministers bij betrokken. Dat kost veel tijd, maar zorgvuldigheid gaat voor snelheid.''
Uniek
Verschillende communicatiedeskundigen, zoals Hans Siepel, plaatsvervangend directeur voorlichting bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, pleiten voor het omarmen van die social media. Dat doet ook Baijens: "Het is een unieke kans om vooral jongeren weer aan je te binden.'' De professionals weten dan ook al zeker dat Moerdijk de wijze van crisiscommunicatie definitief zal veranderen.
Omroep Brabant
Omroep Brabant maakte op haar website gebruik van social media. Omroep Brabant volgde verder de brand van minuut tot minuut met het programma Cover it Live. Bekijk het verslag nog eens terug.