Video

'Nephertog gebruikte vervalste papieren voor oplichting bruiloft Oudenbosch'

14 april 2011 om 18:42
nl
De meesteroplichter die in mei vorig jaar als hertog Marc-Anthonie van Wilderoden d'Aragon voor de kerk zou trouwen in de basiliek van Oudenbosch, zou vervalste documenten hebben gebruikt om mensen en bedrijven op te lichten. De rechtszaak tegen de verdachte in Zutphen wordt voorlopig aangehouden, omdat er nog twee getuigen moeten worden verhoord.
Geschreven door

Het is niet duidelijk om welke getuigen het gaat, omdat de zaak voor een groot gedeelte achter gesloten deuren is behandeld. De rechtszaak gaat over een tot drie maanden verder.
Besluit vrijlating
De advocaat van de nephertog heeft gevraagd of de man vrijgelaten kan worden. De rechter neemt daar maandag een beslissing over.
Hertog ontmaskerd
De zogenaamde hertog werd door Omroep Brabant ontmaskerd als Anton de B., een beruchte meesteroplichter. In Oudenbosch had hij een adellijke bruiloft vol pracht en praal geregeld. Hij zou in het huwelijk treden met Tara Elliott, een dame uit een Iers-Schots geslacht. Alles was al geregeld toen hij vlak voor de grote dag gearresteerd werd.
Gevangenisstraf
De nephertog bleek nog een gevangenisstraf te moeten uitzitten voor eerdere oplichtingszaken. Ook in Oudenbosch heeft hij veel ondernemers gedupeerd. Zeker acht bedrijven hadden spullen voor zijn bruiloft geregeld, maar zijn nooit betaald.
Vervalsing en oplichting
De officier van justitie verdenkt de nephertog van het vervalsen van documenten om zijn naam Anton de B. te veranderen in Marc-Anthonie van Wilderoden d'Aragon. De vervalste papieren waren een Koninklijk Besluit, een uittreksel uit het geboorteregister, een brief van de gemeente Barneveld en documenten van het Nederlands consulaat in Antwerpen.

De vervalste papieren en de ‘nieuwe’ naam werden volgens de officier van justitie gebruikt om mensen en bedrijven op te lichten voor de organisatie van de adellijke bruiloft. De gedupeerden waren Paleis ’t Loo in Apeldoorn, een kostuumbedrijf dat kostuums voor de bruiloft had gemaakt, een autoverhuurbedrijf waar zestien auto’s waren gehuurd, een taxibedrijf dat de taxiritten zou verzorgen, een butlerbedrijf waarvan zes butlers waren ingehuurd en enkele bloemisten die de basiliek in Oudenbosch hadden versierd.
Geen publiek
De rechtszaak tegen de meesteroplichter wordt gedeeltelijk achter gesloten deuren behandeld. Met dat verzoek van de advocaat van de verdachte heeft de rechtbank in Zutphen vrijdagmiddag ingestemd. Ook de argumenten waarom hij een besloten zitting wilde, wilde de advocaat alleen geven zonder publiek erbij. De pers moest daarom vrijdagmiddag de rechtszaal verlaten toen de rechtbank zich over dat verzoek boog.

De rechtbank besloot daarop dat waar het Openbaar Ministerie de nephertog van verdenkt, wel in het openbaar mocht worden behandeld. De behandeling van de feiten door de rechtbank en het pleidooi van de advocaat van de verdachte gebeurt echter achter gesloten deuren. De rechtbank kwam tot dat besluit omdat ze vindt dat het belang van de verdachte zwaarder weegt dan het belang van openbare rechtspraak.
Een jaar getrouwd
Vrijdag, de dag dat De B. voor de rechter in Zutphen moet komen, is hij precies een jaar getrouwd. De nephertog trouwde op 15 april 2010 in Brugge voor de wet met Elliott. Van een kerkelijk huwelijk in Oudenbosch kwam het dus niet meer.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!