Strenge aanpak 'Poortje Pik'
In het verleden liep de traditie die ook bekend staat als maajen, vaak uit de hand. Er werden vernielingen aangericht en er waren opstootjes met buurtbewoners of zelfs de politie. De laatste jaren lijkt het stukken rustiger.
Het is onbekend hoe oud de traditie is, maar volgens de deelnemers moesten boeren vroeger hun erf leeg en schoon opleveren op 1 mei en als dat niet werd gedaan, mocht de bevolking de losstaande spullen mee nemen.
Oproerkraaiers achtervolgen
De Nederlandse gemeente Baarle Nassau en de Belgische buur Baarle Hertog werken opnieuw nauw samen om ongeregeldheden te voorkomen. Agenten mogen de grens oversteken om elkaar te helpen en om oproerkraaiers te achtervolgen.
Ongeveer vier jaar geleden besloten de beide Baarles om strenger op te treden en dat lijkt te werken. De dorpspleinen van Baarle en Alphen veranderden in het verleden vaak in een chaos. In de loop van 1 mei konden buurtbewoners van alles terug halen dat ze kwijt waren: plantenbakken, fietsen, kliko's, fietsenrekken, tuinversiering, bouwsteigers, ladders, verkeersborden, vlaggenmasten, bouwmaterialen en heel soms zelfs huishoudelijke apparatuur zoals videorecorders en televisies.
Ook in Hilvarenbeek, Bladel, Reusel en Esbeek kenden ze het fenomeen vroeger maar ook daar lijkt het stukken minder te worden.