Onzekere toekomst voor Roosendaals museum Het Tongerlohuys

1 september 2011 om 23:39
nl
De gemeente Roosendaal neemt op 1 januari museum Het Tongerlohuys over. De stichting die nu het museum exploiteert gaat er uit en heeft daarna geen rol meer. Alle vijf medewerkers worden ontslagen. Wat er met de 23 vrijwilligers gaat gebeuren is onbekend. De stichting noemt de beslissing 'ongemotiveerd' en 'ondoordacht' .
Geschreven door

Volgens de voorzitter is het lokale cultuurgoed in minder goede handen bij de gemeente, dan bij de stichting. De stichting sluit niet uit dat het museum aan de Molenstraat zelfs dicht gaat.

Voor de gemeente Roosendaal is de overname een bezuinigingsmaatregel, jaarlijks gaat er zo'n 2 ton naar het museum. Maar de stichting proefde bij de gemeente ook wat kritiek op het vermeende stoffige imago dat het museum zou hebben. Het museum zou ook te weinig naar buiten gericht zijn. Wat de gemeente voor plannen met het museum heeft is niet bekend.

Volgens de huidige beheerder, stichting De Ghulden Roos, zijn er helemaal geen plannen en is er ook geen toekomstvisie. Wel zou het gemeentearchief de zeggenschap krijgen over het museum. Dat archief zit nu op de Oude Markt. Het zit in een pand waarvan de huur afloopt in 2017. Maar of het museum ook het toekomstige onderkomen wordt voor het archief is niet bekend. Opvallend is wel dat het archief vroeger al in het museum heeft gezeten, tot 1991, toen het naar de markt verhuisde.
Historisch gebouw
Museum Het Tongerlohuys zit in een van de weinige oude gebouwen van Roosendaal. Het is de voormalige pastorie die is gebouwd in 1762. De naam Tongerlo komt van de Belgische abdij die eeuwenlang pastoors leverde De abdij was nauw betrokken bij de stichting van het dorp Roosendaal in de middeleeuwen.

Het Tongerlohuys is een van de weinige musea in de gemeente. Zo is er in Wouw een klein particuliere instelling, het zeefdrukmuseum. Het Tongerlohuys is geen grote publiekstrekker en veel minder bekend dan bijvoorbeeld het Markiezenhof in buurgemeente Bergen op Zoom. Vorig jaar kwamen bijna tienduizend mensen kijken in Roosendaal. Ongeveer een kwart bestond uit Roosendaalse scholieren. Er zit wel een stijgende trend in. In vijf jaar tijd zouden de bezoekersaantallen zijn verdubbeld.
Collectie
De vaste collectie van het Roosendaalse museum is grotendeels eigendom van de gemeente. Het gaat dan om objecten die vertellen over de geschiedenis van de turfwinning, de katholieke kerk, het spoor en de bedrijvigheid. Ook particulieren hebben eigendommen in bruikleen afgestaan. Het gaat om onder meer religieuze voorwerpen zoals miskelken van de Paters Redemptoristen, de zusters van Mariadal en de parochie Sint Jan. De stichting is bang dat de collectie uiteen kan vallen als de gemeente alles overneemt. Het museum is open van dindag tot en met zondag. Er zijn ook wisseltentoonstellingen. Zaterdag begint een nieuwe expo over bekende Roosendalers, zoals admiraal Loncke en filmregisseur Fons Rademakers.
Omgekeerde weg
De overname door de gemeente is opvallend. Bijna altijd gaat het omgekeerd en worden instellingen juist afgestoten en geprivatiseerd. Dat betekent dat ze op eigen benen verder moeten en zelf inkomsten moeten zoeken. Nu vergroot de gemeente juist de greep. Het lijkt er op dat dat vooral in de eerste plaats een bezuinigingsmaatregel is. In de tweede plaats komt de bestemming. De gemeente heeft nog vier maanden de tijd om na te denken over een waardige 'doorstart' van het museum en tot die tijd kan iedereen nog het Roosendaalse erfgoed bekijken. Na 1 januari is dat een stuk onzekerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.