De meest opmerkelijke Brabantse kunstroven
De diefstal in Boxmeer is er één in een hele reeks. Een overzicht van de meest opmerkelijke kunstroven van de afgelopen jaren:
De vijf oude meesters van Frans Hals
De Bossche zakenman Hans van Meesen werd samen met zijn zoon veroordeeld voor heling van schilderijen uit het Frans Hals Museum in Haarlem. De miljoenenroof werd in 2002 gepleegd. De gestolen schilderijen werden in Boxtel en Eindhoven te koop aangeboden, maar de koper was een infiltrant van de politie.
Cornelis le Mair gewild bij dievengilde
De Eindhovense kunstenaar Cornelis le Mair werd in 2002 slachtoffer van een brutale kunstroof. Uit zijn huis werden vier schilderijen meegenomen. De waarde van de doeken was zo'n veertig duizend euro. Dieven sloegen ook toe bij een familie in Geldrop, waar maar liefst zeventien schilderijen van Le Mair werden meegenomen. Totale waarde was honderdduizend euro.
De kunstroof in Goirle
In januari 2006 braken dieven in bij glasgroothandel Gigaglas in Goirle. Ze namen negentien kristallen kunstwerken mee. De werken waren van het Franse merk Daum. Ze hadden een waarde van 150.000 euro
De populaire ossenkoppen van Oss
Museum Jan Cunen moest een paar maanden geleden 150 goudkleurige levensgrote ossenkoppen verwijderen uit de stad. De koppen waren gemaakt door kunstenaar Ottmar Hörl. De koppen hingen aan de gevels in het centrum van Oss. Binnen korte tijd werden er vijftien gestolen.
Een peperduur schilderijtje met ganzen
In 2004 werd de Kunst- en Antiekbeurs in Den Bosch slachtoffer van een dure diefstal. Een paneeltje van de schilder Pieter Brueghel werd gestolen. Het schilderijtje, met een doorsnee van zeventien centimeter, was 365.000 euro waard. Het paneeltje heette 'Een boer en zes ganzen'.
Ook graffiti is populair
Vorig jaar werden bij museum Scryption in Tilburg graffitidoeken weggehaald. In een week tijd stalen dieven drie van de vier werken, die onderdeel waren van een buitenexpositie. De medewerkers van het Scryption hingen na de diefstallen een leeg doek op. Mensen werden uitgenodigd om zelf kunst te gaan maken.
Schilderijen aangezien voor kunst Herman Brood
Kunstenaar Marcel Elissen uit Putte werd in 2007 de pineut. Dieven haalden uit een gehuurde vrachtwagen een aantal doeken weg. De waarde was in totaal 17.000 euro. Elissen denkt dat de dieven zijn schilderijen hadden aangezien voor werk van Herman Brood.
Diefstal Van Goghs uit Noordbrabants Museum
In 1990 werden twee schilderijen van Vincent van Gogh, waaronder 'De knielende boerin' gestolen uit het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De werken werden in 1993 terugbezorgd na tussenkomst van de Amsterdamse crimineel Kees Houtman, die in 2005 werd geliquideerd. Houtman stelde toen als voorwaarde dat justitie niet in beroep zou gaan tegen een veroordeling van anderhalf jaar cel wegens hasjhandel. Aldus geschiedde, hoewel justitie in eerste instantie vier jaar eiste.
Gestolen van Gogh teruggebracht bij Van Lanschot
In 2006 werd een in 1999 gestolen schilderij weer teruggebracht bij Van Lanschot Bankiers. Het paneel, een olieverfschildering genaamd "De knotwilg", is een uniek werk uit de vroege Nuenense periode van van Gogh. Het werk werd in mei 1999 ontvreemd uit het hoofdkantoor van Van Lanschot aan de Hooge Steenweg in Den Bosch. Twee verdachten werden uiteindelijk veroordeeld voor heling van het schilderij.