1400 banen weg bij Philips Nederland, minstens 186 in Eindhoven
Wereldwijd schrapt het bedrijf 4500 banen, waarvan 1400 in Nederland. Dit is 10 procent van de 14.000 medewekers die Philips in Nederland heeft.
Het was al bekend dat het elektronicabedrijf voor 800 miljoen euro ging bezuinigen, maar hoeveel banen dit zou kosten was nog onbekend. Volgens Philips-topman Frans van Houten zijn de ontslagen nodig om het bedrijf weer flexibel, afgeslankt en concurrerend te maken.
Kantoorfuncties
Deze zomer kondigde het bedrijf aan dat er vooral wordt gesneden in kantoorfuncties, waaronder die op hoofdkantoren. In Eindhoven staan de Philips-hoofdkantoren van de verlichtings- en de consumentenelektronicadivisie. Bij de verlichtingsdivisie verdwijnen volgens vakbond De Unie dus 186 banen. Het aantal banen dat op het kantoor van de consumentenelektronica geschrapt wordt, is nog onbekend.
Minder winst
Philips boekte afgelopen kwartaal nog wel een nettowinst van 76 miljoen euro. Een jaar eerder was dat, mede dankzij de verkoop van aandelen NXP, nog 524 miljoen euro. De omzet daalde met 66 miljoen euro tot 5,394 miljard euro.
Onzekerheid Personeel
Volgens Ron van Baden van FNV Bondgenoten zullen veel werknemers 'op tilt' slaan door het aangekondigde nieuws. "Het aantal van 1400 betekent dat 10 procent van de Philips-populatie in Nederland zijn of haar baan ziet verdwijnen. Aangezien deze 10 procent personeelsreductie vooral gerealiseerd zal worden door delayering (minder managementlagen) binnen sectoren en stroomlijning van processen binnen functionele afdelingen (IT, HR, Real Estate, Finance) zal met name op die plekken de onzekerheid onder het personeel groot zijn en de onrust toenemen.
Toekomstperspectief
De onzekerheid en onrust zal alleen maar meer toenemen zolang Philips de werknemers in het ongewisse laat over hun toekomstperspectief binnen Philips. Zorgelijk is dat de doorlooptijd van het programma, tot en met 2014, verraadt dat Philips op korte termijn "geen duidelijkheid kan of zal geven".
Werksfeer
Van Baden constateert dat op een aantal afdelingen die door de reorganisatie getroffen zullen worden de sfeer om te snijden is. Voor een deel is dit te wijten aan het sterk toenemen van de werkdruk als gevolg van eerder doorgevoerde reorganisaties waarvan werknemers de logica nauwelijks tot niet konden ontdekken. "De loyaliteit van Philips-werknemers wordt, zeker in Nederland, al jarenlang op de proef gesteld. Met desastreuze effecten tot gevolg. Nederlandse Philips-werknemers hebben in toenemende mate het gevoel dat hen, door het verplaatsen van productie en het afstoten van activiteiten, geen kans geboden wordt op een toekomst binnen Philips."
Snoeien om te bloeien
Volgens Van Baden staat Philips-topman Frans van Houten voor een enorme opgave. "Met het aangekondigde cultuurprogramma Accelerate beoogt hij het menselijk potentieel beter te benutten om zodoende de groeiambitie te realiseren. Met het Fit to Growth-programma, dat deels 'snoeien om te bloeien inhoudt' beoogt hij de organisatie te stroomlijnen. Dit lijkt een tegenstrijdige (dubbele) boodschap.
Vertrouwen werknemers
"In een gezond bedrijf gelooft een organisatie in zijn mensen en de mensen geloven in de organisatie. Philips is wat dat betreft, ondanks de stevige financiële basis, verre van gezond. Om Philips gezond te maken zal Van Houten er alles aan moeten doen om het vertrouwen van zijn werknemers te winnen door ze te binden en te boeien. Alleen zo kan hij een organisatie bouwen waar veranderingen van onderop ontstaan en een duurzaam karakter hebben", aldus Van Baden.