Aantal mensen bij voedselbanken stijgt explosief
Voedselproducenten werken steeds efficiënter waardoor er minder overproductie is. Bovendien hebben de voedselbanken last van commerciële opkopers. Zij kopen grote restpartijen op om ze vervolgens tegen dumpprijzen door te verkopen op markten. In Brabant is echter nog geen sprake van een tekort. Dat komt vooral omdat er in de provincie veel voedselproducenten zijn gevestigd. Brabantse voedselbanken leveren zelfs voedsel aan filialen in andere delen van Nederland.
Toename aantal cliënten
Door de economische malaise verwachten de voedselbanken dat het aantal cliënten het volgend jaar zal toenemen met dertig procent. Dat is een verdubbeling van de stijging dit jaar.
In principe genoeg voedsel
In Brabant zijn tienduizenden mensen afhankelijk van de voedselbank. Volgens Harrie Timmermans van Voedselbank Nederland is er in principe genoeg voedsel, maar moet de verspreiding beter gecoördineerd worden.
Overschot
In de Europese Unie is jaarlijks voor zo'n half miljard euro aan voedsel over, maar Nederland maakt daar geen gebruik van omdat dat volgens staatssecretatis Henk Bleker een nationale aangelegenheid is.