'Raar dat we geen mannenvlees eten', daarom speciale bbq tijdens Dutch Design Week
“De mannetjes zijn eigenlijk maar een bijproduct. Er zijn verschillende rassen als we het hebben over kippen, koeien en geiten. Als het gaat om een ras voor melk en eieren, dan zijn de mannetjes een bijproduct. Om de melkproductie op gang te brengen bij een koe, is een kalfje nodig. Als dat kalfje een vrouwtje is, kan ze als melkkoe worden gebruikt. Is het kalfje een mannetje, is hij overbodig. Een stier produceert namelijk geen melk en daar wordt ook geen vlees van geproduceerd”, aldus Anne.ZIE OOK: Fuckbok Sater is hét nieuwe seksspeeltje dat masturberen uit taboesfeer moet halen
Per jaar zijn 40 miljoen haantjes, 75.000 bokjes en 1,4 miljoen stieren een bijproduct."Het gaat dan bijvoorbeeld om de haantjes die nodig zijn om een het eitje van een legkip te bevruchten", legt ze uit.
'Haan vergassen is goedkoper'"Maar die haan wordt binnen een dag vergast. Dat is namelijk voor de boer goedkoper", legt Anne uit. Want hij hoeft de haan geen voer te geven en hem verder in leven te houden.
Zonde, vinden ze bij Youth Food Movement Brabant en het Transitieteam Brabantse Agrofood. "We zijn geen activisten, maar willen mensen wel bewust maken dat dit gebeurt", legt Anne uit. "Daarom organiseren wij tijdens de Dutch Design Week een barbecue, met een diameter van vier meter, met alleen maar mannenvlees!"
'Hee, mannenvlees is lekker!'"We hopen dat mensen zoiets hebben van hee, dat is lekker' en dat ze dan ook zelf meer van dit soort mannenvlees willen gaan eten", legt Anne uit. Een andere oplossing is dat er minder melk en eieren worden genuttigd. "Want dan zijn er minder haantjes en stieren nodig om die vrouwtjes te bevruchten."
Een laatste oplossing kan ook zijn dat er al bij het insemineren wordt geselecteerd op het geslacht. "Zo kun je ervoor zorgen dat er geen mannetjes meer geboren worden", zegt Anne. "Maar dat is wel een dure optie", erkent ze.