Vegetarische slager Jaap Korteweg wil de grootste vegetarische vleesfabriek van de wereld
"Deze dag was eigenlijk bedoeld om mensen lekker te maken om te investeren, maar het is niet meer nodig”, vertelt Jaap Korteweg. Hij opent volgend jaar zomer een fabriek in Breda waar ze plantaardig vlees gaan maken. Het moet de grootste vegetarische vleesfabriek van de wereld worden.
Grootste van de wereld Het begon vijf jaar geleden met een klein winkeltje in Den Haag met een omzet van twee ton. “We zijn ieder jaar in omzet verdubbeld. Dit jaar hebben we een omzet van zes miljoen. En als het zo doorgaat dan zijn we over 18 jaar de grootste slager van de wereld. En daar gaan we voor."
Korteweg, die van oorsprong boer is, werd tijdens de varkenspest en gekkekoeienziekte gevraagd dode dieren op te slaan. Hij weigerde en werd vegetariër. Uit onvrede over het bestaande assortiment besloot Korteweg vegetarische producten te ontwikkelen die de smaak en structuur van vlees hebben. En die droom is werkelijkheid geworden. Nu lijkt zelfs de heilige graal binnen handbereik, een sappig stukje biefstuk.
Structuur van echte biefstuk Atza Jan van der Goot van de Universiteit Wageningen houdt zich bezig met de ontwikkeling van plantaardig vlees. Hij heeft het voor elkaar gekregen om een stuk nepvlees te maken van sojabonen dat de kleur en structuur van echte biefstuk heeft. “En de grote uitvinding is dat we een machine hebben ontwikkeld waarbij het mogelijk is zo’n groot stuk vlees ineens te produceren. [tweet:https://twitter.com/dirkverhoeven/status/660804029673549824] De wetenschapper denkt dat dit soort vlees in de toekomst in fabrieken geproduceerd gaat worden, maar ook bij de slager op de hoek. En misschien zelf wel bij mensen thuis. “Dan koop je zelf een pakje poeder, mengt dat met water en stopt het in een apparaat op je aanrecht en na een kwartiertje komt er een stukje vlees uitrollen.