Talloze Brabantse restaurants en slagerijen op lijst 'fout vlees' van Willy Selten uit Oss
Foodwatch had om de lijst gevraagd. De NVWA weigerde aanvankelijk, maar de rechter gaf Foodwatch vorige maand gelijk.
Alle 1800 afnemers die op de lijst staan, hebben tussen 2011 en 2013 vlees van Selten gekregen. Dat wil echter niet zeggen dat ze daadwerkelijk paardenvlees hebben gekocht bij Selten, aldus de NVWA. Het wil ook niet zeggen dat ze weet hadden van gesjoemel. De volledige lijst kun je hier vinden.
Restaurants in BrabantOp de lijst staan veel Brabantse restaurants zoals Sumo en De Colonie in Breda, De Bengel en De Vooruitgang in Eindhoven, De Blauwe Lotus in Den Bosch, hotel-restaurant De Parel en Boshuys De Hermitage in Oisterwijk, Amigos in Roosendaal, Nieuw Pom Lai in Sint-Michielsgestel, Napoli in Bergen op Zoom en vestigingen van Popocatepetl in Eindhoven en Breda.
Spar en JumboOok supermarktconcerns Jumbo in Veghel en Spar in Waalwijk hebben indirect vlees van Selten afgenomen, blijkt uit het document. CBL, de brancheorganisatie van Jumbo vindt het een goede zaak dat de NVWA gedwongen is meer informatie te geven. "Wij hopen dat dit zal leiden tot een meer open houding van de NVWA. Door betere informatievoorziening in geval van crisis kunnen wij ook eerder en gerichter actie ondernemen", aldus een woordvoerder.
Groothandel SligroGroothandel Sligro in Veghel staat eveneens op de lijst, maar woordvoerder Wilco Jansen zegt in een reactie tegen Omroep Brabant dat het nooit vlees van Selten heeft verkocht. "Wel is het zo dat we een leverancier van lasagne hadden die zaken deed met Selten. Omdat hij niet kon garanderen dat er geen paardenvlees in de lasagne zat, is de hele partij teruggehaald door die leverancier", aldus Jansen.
SlagerijenOok veel slagerijen worden genoemd in de lijst, waaronder keurslagerij Van de Schoot in Vught, Eijsvogels in Oss, Ketelaars in Moergestel, Pennings in Veghel en Hendriks in Tilburg.
Grootschalige fraude met vleesWilly Selten werd in april 2015 veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor grootschalige fraude met vlees. Hij verkocht rundvlees terwijl het in werkelijkheid goedkoper paardenvlees was. Het vlees werd onder andere verwerkt in hachee, gehakt, hamburgers, runderrookvlees, salami, bitterballen, rundvleessalades, tomatensoep, carpaccio en saucijzenbroodjes.
Het vlees van de vleesverwerker kwam bij ruim duizend restaurants, winkels en slagers terecht. Vijftig miljoen kilo vlees moest uit de handel worden gehaald. Het bedrijf van Willy Selten ging failliet. Consumenten werden niet ingelicht, stelt Foodwatch. Ze probeert al sinds april 2013 de relevante informatie boven tafel te krijgen.
Foodwatch spande eerder een rechtszaak aan voor een volledig overzicht van de producten waarin het paardenvlees van Selten terecht was gekomen. welke bedrijven tussen 2011 en 2013 het paardenvlees van Willy Selten hebben afgenomen, en in welke producten dit vlees terecht is gekomen.