Speciaalbierbrouwerijen met handen in het haar: 'Zonder hop, houdt het op!'
Ook in Brabant wordt het tekort gevoeld. "Ik zag het een beetje aankomen", vertelt Toon van der Heijden van brouwerij Sint Servattumus in Schijndel. "De voorspellingen waren al somber en dus heb ik heb bij elke bestelling wat meer ingekocht dan direct nodig was."
Prijzen door het dakVolgens Van der Heijden komt het grootste deel van de hop die in Nederland gebruikt wordt, uit Amerika. Door een droge zomer is er minder hop geoogst.
Logisch is nu ook dat de prijs van het hop omhoog is gegaan. "Je bestelt meestal per kilogram en afhankelijk van het soort hop dat je nodig hebt, is de prijs met tien tot wel 300 procent gestegen."
En dan volgt het ergste van het verhaal voor de bierliefhebber: De prijs van een biertje gaat dus ook omhoog.
Zelf telen in Nederland niet echt een optieEen oplossing voor het tekort heeft Van der Heijden zo gauw niet voorhanden. Zelf telen wellicht? "In Schijndel hebben we een veldje met Schijndelse hop. Afgelopen jaar was de oogst best goed maar het is lang niet voldoende voor onze brouwerij."
Dat is geen Schijndels probleem overigens. "In Nederland is het ook zo goed als onmogelijk om genoeg te telen. Je hebt er veel landbouwgrond voor nodig en in principe kun je zo'n twintig jaar van een hopplant oogsten. Boeren zien het vaak niet zitten om zo'n lange tijd niets anders met de grond te kunnen doen. Bovendien is het arbeidsintensief."
Druk op de hopmarktEn de druk op de hopmarkt blijft nog wel even aan, zo lijkt het. "Want om het zekere voor het onzekere te nemen, zijn er zelfs al brouwers die hun gewenste hopsoort al twee jaar vooruit gekocht hebben."
Om het probleem te ondervangen, moet er meer hop worden verbouwd en geoogst. Dus komaan (Amerikaanse) boeren, hop, hop, hop, met zijn allen aan de hop!