Video

In de loods bij pa en ma; bierbrouwerijen groeien explosief

10 juni 2016 om 15:48
nl
Een pilsje drinken uit je eigen bierbrouwerij. Het lijkt een droom voor velen, maar steeds meer mensen doen het. Sterker nog, geen enkele sector telde vorig jaar zoveel starters. Alleen al in Brabant voegden 23 bierliefhebbers daad bij woord. Daarmee kwam het totaal in onze provincie op 84.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

Uit gegevens van Cambrinus.nl, een vaksite die het aantal brouwerijen in Nederland bijhoudt, blijkt dat onze provincie op Noord-Holland na de meeste 'bierfabrieken' telt. Het gaat hierbij om brouwerijen en brouwerijhuurders, dit zijn bedrijven met een eigen biermerk, maar zonder eigen brouwerij. Zij huren een ketel elders.
LEES OOK: Nieuwe bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen de grond uit
Wie het overzicht van Cambrinus in een vogelvlucht bekijkt, komt soms de meest fantasierijke namen tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van De Stramme Kabouter in Mill? Brouwerij Laveloos uit Roosendaal? Of Bosch Kutbier?
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/575a88801cea9]
In de loods van pa en maLang hoeft de anonimiteit van een nieuwe bierbrouwer overigens niet te duren, want voor je weet rijg je de offertes aaneen. Dat ondervonden ook Thom Zom (29) en Hans de Looper (29) van de Halve Tamme uit Zevenbergen.
“Organisatoren van grote feesten speuren het internet af op zoek naar lokale brouwers. Ze zoeken iets nieuws, een speciaalbiertje uit de streek”, vertelt Thom, in het dagelijks leven Business Consultant.
“De ouders van Hans hadden een loods beschikbaar waar we aan de slag konden. We kochten een brouwinstallatie met professionele afzuiging. De vloer maakten we vloeistofdicht en er kwam een klimaatkast om de vergisting te regelen”, zegt Thom lachend.
We zeiden meteen: we gaan niet lopen kloten met pannen bij moeders op het aanrecht.”
Kleine batchesInmiddels krijgt het duo uitnodigingen van gerenommeerde festivals. Er is echter één probleem: Thom en Hans hebben een beperkte capaciteit, ze koken in kleine batches.
Veel ondernemers kampen met dit dilemma, want het overgrote deel van de nieuwe brouwerijen is relatief klein en onafhankelijk, stelt Jan Ausems van Cambrinus. "Ik verwacht daarom dat de explosieve groei van de laatste jaren vanaf 2017 weer iets minder wordt. De marges zijn klein waardoor de verdiensten tegenvallen. Veel gelukzoekers zullen naar verwachtiging afhaken."
Hans en Thom denken daar nog lang niet over na: "We vullen er ons weekend mee en ook doordeweeks hebben we onze handen vol. Bier maken is vooral een erg leuke hobby."
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/575a88524cc99]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.