'Eigenaar beddengoedwinkel betrokken bij fraude, opbrengst naar terreurorganisatie'

24 oktober 2016 om 23:00
nl
De Tilburgse ondernemer Hijaj Saleem K. blijkt betrokken bij een internationaal btw-fraudenetwerk. Dat onthult het onderzoeksprogramma Zembla maandagavond. K. handelde op het adres van zijn beddengoedwinkel Bedcare Holland in CO2-emissiecertificaten. Een deel van die geldstromen kwam waarschijnlijk via een groot fraudenetwerk terecht bij terroristische groeperingen.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

In 2008 start Saleem K. met zijn zaak op het Tilburgse industrieterrein Loven. Hij verkoopt er beddengoed en textiel. Maar de Brits-Pakistaanse ondernemer handelt in meer. Zijn naam en het adres van zijn bedrijf duiken op in een lijst met ondernemingen die handelen in CO2-certificaten, ontdekken journalisten van Zembla.
Omstreden handelDie certificaten zijn in het leven geroepen om de CO2-uitstoot van bedrijven tegen te gaan. Bedrijven die weinig CO2 uitstoten worden daarmee bevoordeeld ten opzichte van vervuilende bedrijven. Ze kunnen CO2-emissiecertificaten verkopen om daarmee geld te verdienen. Die handel wordt omstreden als blijkt dat het een geschikt middel is om belastingfraude mee te plegen.
Volgens Sander Rietveld van Zembla heeft de man zijn beddenbedrijf inmiddels verhuisd naar Manchester. Tegenover Zembla ontkent hij dat hij meegewerkt heeft aan fraude. Hij denkt dat hij zelf slachtoffer is van identiteitsfraude.
Onderzoeksjournalisten van Zembla traceren de geldstromen van Hijaj Saleem K. Hij maakt honderdduizenden euro's over naar verdachte bedrijven, die ook onderdeel zijn van een fraudenetwerk.
FaillietAls zijn beddenzaak in Tilburg in 2011 failliet gaat, vertrekt hij naar het Engelse Manchester. Ook daar begint hij een groothandel in beddengoed. Zembla bezoekt het pand, maar K. blijkt daar alweer te zijn vertrokken. Wel zien de journalisten het beddengoed uit Nederland liggen. Die zijn door de eigenaar achtergelaten in de loods.
Hijaj Saleem K. blijkt ook te zijn geregistreerd als vertegenwoordiger van een ander frauderend bedrijf: II First Euro Trading. Dat is, zo blijkt uit Duitse rechtbankstukken, een spil in een miljardenfraude met CO2 certificaten in Duitsland.
Als Zembla-journalist Sander Rietveld K. telefonisch confronteert met de bevindingen uit zijn onderzoek, geeft de ondernemer aan dat hij slachtoffer is van identiteitsfraude. “Maar dat valt te betwijfelen. Hij ontkent eerst te weten wat CO2-certificaten zijn, terwijl hij hierover al een paar jaar geleden is verhoord door de FIOD. En hij heeft geen aangifte gedaan van identiteitsfraude. Het is een heel makkelijk excuus”, vertelt Rietveld.
Links met terroristen Justitie in Duitsland onderzocht het grote fraudenetwerk. Het openbaar ministerie daar bevestigt aan Zembla dat er talloze aanwijzingen zijn voor de financiering van terrorisme door dit netwerk. “Maar dat hun geld gebruikt zou worden voor terrorisme, dat is iets wat individuele fraudeurs als Hijaj K. mogelijk niet wisten”, zegt Rietveld. “Hijaj K. is niet degene die het netwerk aanstuurde en dus ook niet degene die het geld naar terroristische organisaties doorstuurde.”
De Nederlandse justitie zegt tegenover Zembla dat fraude door tussenbedrijven wordt onderzocht. Hijaj Saleem K. is intussen vrij man en werkt in Londen.  
Zembla: frauderen voor de jihad is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO2.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.