'Niet kunnen praten, dat went nooit', ALS-patiënte (58) kan weer 'praten' dankzij doorbraak

14 november 2016 om 18:46
nl
De 58-jarige ALS-patiënte Hanneke de Bruijne uit Den Bosch kan dankzij een medische doorbraak met haar gedachten een spraakcomputer bedienen. De ALS-patiënte kreeg in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht een hersenimplantaat dat haar hersenactiviteit oppikt. Zo kan zij door te denken aan bepaalde letters woorden spellen.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Hanneke kan door de ziekte ALS niet meer bewegen en praten. Dankzij het hersenimplantaat kan ze zich nu toch verstaanbaar maken.
'Mis veel, maar geniet ook'"Als ik mijn leven een cijfer geef dan is het een zeven", is te horen in de uitzending van Eenvandaag. Daarin hoor je hoe Hanneke antwoord geeft met een spraakcomputer. "Ik moet veel missen, maar er is ook nog heel veel te genieten."
"Doordat ik niet kan bewegen en ademen, ben ik volledig afhankelijk. Het zal misschien gek klinken, maar dat went", zegt ze. "Wat nooit went en waar ik iedere dag verdriet van heb, is dat ik niet kan praten, eten en drinken."
Afstandsbediening in haar hoofdVolgens professor Nick Ramsey van het UMC heeft de Bossche 'een soort afstandsbediening in haar hoofd gekregen'. Het is volgens het ziekenhuis in Utrecht uniek dat een patiënte de techniek thuis kan gebruiken. Zo kan ze nu thuis communiceren met haar familie en verzorgers via het implantaat.
Ze bedient de spraakcomputer door in gedachten haar vingers te bewegen. Zo kan ze op een scherm letters selecteren en woorden vormen die door de computer worden uitgesproken. De vrouw doet er twintig seconden over om een letter te selecteren.
Professor Ramsey noemt het een belangrijke doorbraak ‘in het bereiken van zelfstandige communicatie bij ernstig verlamde patiënten'.
Droom: rolstoel besturenIn het blad New Scientist vertelt de Bossche die het implantaat nu een jaar heeft dat ze niet had verwacht dat het zoveel voor haar zou gaan betekenen. "Ik ben blij dat mijn ziekte ALS mijn denken niet aantast", vertelt Hanneke. Ze droomt ervan in de toekomst via dezelfde techniek haar rolstoel te kunnen besturen.
De uitzending van Eenvandaag is maandagavond om 18.15 te zien op NPO 1.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.