Video

Voedselbanken komen handjes tekort door meer versproducten van supermarkt

4 december 2016 om 14:00
nl
Brabantse voedselbanken hebben te weinig vrijwilligers door een plotselinge toename van het aantal versproducten. Het eten is afkomstig van grote supermarkten zoals Jumbo en Aldi, ketens die tot voor kort terughoudend waren om te leveren aan de voedselbank uit angst voor imagoschade wanneer bedorven producten in de voedselpakketten terecht komen. Een speciaal keurmerk heeft hier verandering in gebracht.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

Het gaat om het certificaat Code Groen, een bewijs waarmee wordt aangegeven dat je als voedselbank correct omspringt met voedselveiligheid en hygiëne. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je als voedselbank gekeurd worden. Dat wordt gedaan door een commercieel onderzoeksbureau dat werkt met een door de NVWA erkend controlesysteem.
Bedrijfsgevoelig onderwerpDoor het certificaat dat in 2013 werd geintroduceerd, zijn grote supermarkten geneigd om hun versproducten af te staan aan de voedselbank.
Dit was eerst een bedrijfsgevoelig onderwerp omdat een beschimmeld product - gehaald bij de voedselbank - slecht was voor de goede naam van een keten. Het papiertje Code Groen heeft dit obstakel weggenomen. Sterker nog, supermarkten zien zelfs kans om zich maatschappelijk te profileren.
Meer transport, meer personeelIn de algemene ledenvergadering van Voedselbanken Nederland is onlangs aangegeven dat de hoeveelheid versproducten zal stijgen naarmate de voedselbanken en regionale distributiecentra in staat zijn om deze producten te verwerken en aan te bieden. Kortom: vers eten op afroep dus.
De vrachtwagens van de voedselbanken maken hierdoor veel extra transportbewegingen. “Dat aantal is bij de afdeling Boxtel zelfs verdubbeld”, zegt Jan Balk, secretaris van Voedselbank Boxtel. “Ik heb de laatste weken verschillende sollicitatiegesprekken gevoerd met mensen die willen chauffeuren. Onze wagen moet nu wel vijf keer per week op en neer. Misschien moeten we er eentje bijkopen ook.”
Vaker warm etenIngrid de Haas is een van de cliënten bij de voedselbank in Boxtel. Ze is vooral erg blij dat ze nu wat meer vlees mee krijgt. "Ik eet nu zo'n 3 keer per week warm. Verder eet ik brood. Met het extra vlees kan ik weer eens wat vaker vers eten."
Voedselbanken Nederland heeft met meerdere ketens afspraken gemaakt over de levering van versproducten. Deze plannen worden momenteel overal in het land uitgerold.
Extra afhaaldagen en grotere pakkettenVoor de voedselbanken in Brabant betekent deze omslag een behoorlijke impuls, stelt Balk. “Er zijn overeenkomsten gesloten met onder meer Jumbo en Sligro, ondernemingen die een sterke binding hebben met Brabant. Die zij ons erg goedgezind.”  
Door de extra versproducten kunnen voedselbanken extra dagen afhaaldagen inlassen. Ook kunnen ze er voor kiezen om hun pakketten groter te maken. Elke locatie mag dat voor zich bepalen.
Volgens Balk gaat de toename wel alleen op voor versproducten. Lang houdbare producten zoals rijst en pasta zijn nog altijd hard nodig, zegt hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.