De tien lekkerste worstenbroodjes zijn gekozen, de 'rubberen stuiterbal' ligt eruit
Lang niet alle broodjes vielen in de smaak: "Het lijkt wel rubber, man. Als we hem laten stuiteren, gaat-ie alle kanten op", lacht meesterbakker Hein Willemsen, terwijl hij een stukje worst op tafel laat vallen.
De halve finalisten
- Bakker Allard, Allard Jacobs uit Drunen
- BROODopMAAT, Eric Kampfraath uit Tilburg
- Martin Brood Patisserie Chocolade, Dennis Rijkers uit Valkenswaard
- Bakkertje Deeg, Giel Vermeulen uit Heusden
- Bakkerij Pim Filius, Pim Filius uit Dongen
- Keurslagerij De Kwant Ron de Kwant uit Hank
- Banketbakkerij Stapelkamp, Ton Stapelkamp uit Bergen op Zoom
- Bakkerij de Jong, Koen de Jong uit Oosterhout
- Bakkerij Léon van Dongen, Jeroen van Dongen uit Wagenberg
- Bakkerij Verba, Christiaan van de Vegt uit Sleeuwijk
Dit jaar werd voor het eerst gewerkt met mysteryshoppers. Zij kochten worstenbroodjes op ongeveer veertig plekken in Brabant. Woensdagochtend werden ze uit de vriezer gehaald, waarna een deskundige jury van professionals en liefhebbers ze kon gaan proeven.
Niet te zout of te pittig
De consumentenjury is nóg kritischer is dan de vakjury. Een van deze beoordelaars is de 31-jarige Sanne van Daal. "Ik vind een toegankelijke smaak belangrijk. Dus dat het worstenbroodje niet te uitgesproken zout of pittig is." Sanne is maar wat blij met deze proeverij. "Mijn vriendinnen waren wel jaloers toen ik ze dit vertelde", lacht ze.
Voorgaande jaren mochten de bakkers zelf hun beste broodjes afgeven, maar die tijd is voorbij. Gevolg is dat er nu veel nieuwe namen bij de finalisten zitten. Die top-tien wordt begin volgend jaar weer door een mysteryshopper bezocht.