3D-geprinte gerechten: bijna té mooi om op te eten
“We krijgen veel reacties over de 3D-printer Focus. Zeker nadat we in samenwerking met een aantal chefkoks hebben geëxperimenteerd met de toepassingen voor de voedselindustrie. Bijvoorbeeld met het printen van rood vlees. Dat heeft wereldwijd veel aandacht gekregen”, zegt Nina Hoff, directeur en medeoprichter van byFlow, in het tv-programma Booming Brabant.
Biefstuk of kipfilet
Hoff werd niet lang geleden uitgeroepen tot Tech-entrepreneur 2018. Onlangs ging de onderneemster op uitnodiging van de vleesverwerker Meat& Livestock Australia (MLA) naar Australië. “Zij produceren vlees voor de Australische supermarkten. Consumenten willen een biefstukje of een kipfilet waar niets aan te zien is. Dat betekent dat overblijvend vlees tegen de kostprijs verkocht moet worden verkocht. Of het wordt weggegooid”, vertelt Hoff.
Focus
Ook in Nederland werkt byFlow al samen met chefkoks, onder meer Jan Smink van sterrenrestaurant en cateraar Maison de Boer. "De 3D-printer Focus is van oorsprong bedoeld voor het printen met materialen als siliconen, keramiek etc. Het foodprinten is eigenlijk als grap begonnen. Het printen met keramiek is duur, mijn broer gebruikte als alternatief chocoladepasta. Zo zijn we erin gerold. De printer is hetzelfde, alleen de printerkop is anders. De foodprinter is het populairst."
Verspilling
Zijn de 3D-geprinte gerechten een hype net zoals destijds moleculair koken? Hoff "Nee, zeker niet. De sterrenkoks en cateraars als Maison de Boer maken er de prachtigste gerechten mee. 3D-printen gaat ook een rol spelen bij het tegengaan van voedselverspilling. Niet alleen het vlees, maar ook groenten of fruit waar een plekje aan zit worden gebruikt om mee te printen. Op die manier gaan we bewuster om met eten. 3D-printen heeft ook een belangrijke toepassing in de gezondheidszorg. Denk aan mensen met slikproblemen, acht procent van de bevolking heeft last van slikproblemen. We kunnen met de printer prachtige gerechten maken, eten is beleving en heel erg lekker."