Video

Hoe de Vegetarische Slager vlees maakt zonder dieren: ‘Wat wij doen is simpeler dan brood bakken’

17 juni 2018 om 12:00
nl
Lekker vlees eten maar dan zonder dat hiervoor dieren hoeven te sterven. Het lijkt toekomstmuziek maar dat is wat de Vegetarische Slager wil bereiken en het bedrijf is goed op weg. “In de toekomst heb je altijd vers vlees omdat je het zelf kan maken in je keuken op de manier die jij het lekkerst vindt.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

De man achter de Vegetarische Slager is Jaap Korteweg uit Langeweg. In Breda heeft hij een fabriek neergezet waar plantaardig vlees wordt gemaakt. En het bedrijf groeit als kool. 

Onvrede

Korteweg, die van oorsprong boer is, werd tijdens de varkenspest en gekkekoeienziekte gevraagd dode dieren op te slaan. Hij weigerde en werd vegetariër. Uit onvrede over het bestaande assortiment besloot Korteweg vegetarische producten te ontwikkelen die de smaak en structuur van vlees hebben. 

Maar hoe werkt het dan? Presentator Merlijn Passier zocht Korteweg op in het nieuwe Omroep Brabant-programma Brabant 2050. “Je maakt vlees maar het is geen vlees.” Volgens Korteweg gaat het hier om het “nieuwe vlees” dat vergelijkbaar is met hoe dierlijk vlees wordt geproduceerd.  

Wachten op privacy instellingen...

‘Dieren niet meer nodig’

“Vlees wordt eigenlijk gemaakt van bonen en granen dat je voert aan kippen en varkens. Dat wordt door die dieren omgezet in vlees dat wij kennen. In deze fabriek gebruiken wij dezelfde bonen en granen, maar met onze nieuwe technieken zijn de dieren dan helemaal niet meer nodig en kunnen wij zo lekkere vleesproducten maken”, aldus Korteweg.

In de fabriek in Breda staat eigen machines voor het maken van plantaardig vlees. “Van bonen en granen maken wij meel waarmee wij de vleesstructuur maken. Dat is eigenlijk alleen maar meel en water. Een machine zorgt dan voor een bepaalde beweging en de juiste temperatuur en als je dat proces goed doet, dan kan er vlees ontstaan.”

‘Het is een beetje gek’

Volgens Korteweg moeten veel mensen nog wennen aan het idee dat vlees op een andere manier geproduceerd kan worden. “Het is nieuw en dat vinden ze gek. Maar eigenlijk is het vergelijkbaar met brood, wat wij al heel lang kennen. Dat gaat ook een oventje is maar daar komen nog veel meer ingrediënten bij kijken. Dat is bij ons dan veel natuurlijk. Wat wij doen is simpeler dan brood bakken. Wel zitten er bij ons veel meer eiwitten in, dat is voor de voedingswaarde.”

Onderzoeken geven aan dat veel mensen graag een stukje vlees eten. “Mensen houden van vlees, maar ze willen niet dat er dieren voor geslacht worden. Ze willen gewoon dat het lekkere producten zijn.” 

‘Dat merkt niemand’

In het Omroep Brabant-programma Brabant 2050 neemt Merlijn Passier zelf de proef op de som. Hij eet een saucijzenbroodje maar proeft eigenlijk geen verschil. “Dat merkt niemand.”  Hetzelfde geldt voor een stukje kip en een frikandelbroodje. “Ik ben geen reclamepraatje aan het houden maar het smaakt echt uitstekend.”

Jaap Korteweg is zelf verantwoordelijk voor de smaak van zijn producten. “Ik beoordeel het zelf, Wij hebben geen smaakpanel of zo. Waar ik achter ben gekomen is dat ik eigenlijk een heel gemiddelde smaak heb.” 

‘Een vleesmachine in de keuken’

Nu is er in Breda een hele fabriek gebouwd die plantaardig vlees bouwt, maar er komt volgens de man achter de Vegetarische Slager ooit een moment dat je een soort van keukenmachine hebt in je huis waarmee je zelf vlees kan maken, vergelijkbaar met de broodbakmachine. “Dat vlees kan je dan geheel aanpassen aan je eigen smaak. Precies zoals jij het wil.”

Maar er zijn meer mogelijke implicaties van deze methode zoals het oplossen van het voedselprobleem. “Het is ook heel handig voor gebieden als Afrika met een bijzonder klimaat en een tekort aan voeding”, aldus Korteweg. “Daar groeit juist wel veel soja dat je kan malen en in je machientje kan stoppen. Dan heb je drie keer per dag vlees als je wil, en nog vers ook.” 

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met voedsel? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050.      

Brabant 2050 is vanaf 17 juni 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.