Geen materialen meer voor Osse jachtenbouwer door sancties

6 mei 2022 om 13:45 • Aangepast 16 mei 2022 om 17:06
nl
Heesen Yachts, de fabrikant van luxejachten uit Oss, kan niet meer aan nieuwe spullen komen om jachten te bouwen. Dit komt doordat er sancties zijn tegen de Russische eigenaar Vagit Alekperov. Omdat Alekperov op de sanctielijst van Australië en het Verenigd Koninkrijk staat, zal onder andere de Britse motorfabrikant Rolls-Royce niet meer leveren aan het bedrijf.
Profielfoto van Rik ClaessenProfielfoto van ANP
Geschreven door

De Russische miljardair Alekperov is een van de drie zogeheten uiteindelijke belanghebbenden van Heesen Yachts. Dat wil zeggen dat hij uiteindelijk zeggenschap heeft over het bedrijf.

Kort geding
Eind vorige maand probeerde het bedrijf nog af te komen van de Rus, zo zouden de sancties vermeden worden. Om de boel te versnellen, wilde Heesen alle aandelen van de Rus onderbrengen in een nieuwe stichting.

Dat mislukte want een Amsterdams notariskantoor wil daar niet aan meewerken. Na een kort geding gaf de rechter het notariskantoor gelijk. Heesen zit dus nog vast aan Alekperov.

En dat betekent dus dat Heesen nagenoeg niet aan nieuwe spullen kan komen om haar jachten te bouwen. "Een aantal van onze leveranciers is gebonden aan de wetten van het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft als gevolg dat enkele van hen hun verplichtingen niet na kunnen komen", laat een zegsvrouw van het bedrijf weten.

Vriend van Poetin
Alekperov was voorheen onderminister voor olie in de Sovjet-Unie en verdiende een fortuin met het door hem opgerichte olieconcern Lukoil. Onlangs trad de zakenman af als topman van het bedrijf. Ook wordt hij gezien als vriend van Poetin.

Bij het bedrijf in Oss werken ongeveer duizend mensen.

LEES OOK: Russische eigenaar drijft jachtbouwer Heesen uit Oss naar faillissement

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.