Lege schappen melk bij Jumbo, boeren willen hogere prijs

11 mei 2022 om 22:51 • Aangepast 12 mei 2022 om 11:46
nl
De schappen met melk in de Jumbo-filialen zijn de laatste tijd maar schraal gevuld. Volgens het supermarktconcern gaat het om leveringsproblemen. Maar volgens de melkveehouders is er iets heel anders aan de hand. "Bij lege schappen gaat het bijna altijd om prijsonderhandelingen met de leverancier", zegt Jos Verstraten, boer en bestuurder bij LTO.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Corné Verschuren

Melkveehouders krijgen sinds kort zo'n vijftig cent voor een liter melk. Eerst was dat nog 35 cent. "Dat is een mooie verhoging, maar het is niet voldoende", vindt melkveehouder Lisette van Oosterhout.

"Consumenten gaan kritisch kijken waar ze hun boodschappen doen."

Jos Verstraten schetst een probleem. "Over de hele linie worden de producten duurder. Consumenten gaan dus kritisch kijken waar ze hun boodschappen gaan doen", legt hij uit. "In het verleden hebben we vaker gehad dat de melk een stuk duurder was. In die gevallen nam de supermarkt het tijdelijke verlies op de winst en compenseerde dat door op andere producten wat meer winst te pakken."

Inmiddels stijgen de prijzen van de meeste producten die in de supermarkt staan. "Supermarkten proberen nog steeds om producten tegen een zo laag mogelijke prijs in de markt te zetten."

Maar volgens Verstraten komen de melkveehouders dan in de knoop. Zij vinden namelijk dat ze te weinig geld voor de melk krijgen. "Daarom zijn er nu lege schappen. Ga er maar vanuit dat als een schap leeg is of een bepaald product niet leverbaar is, dat het bijna altijd te maken heeft met prijsonderhandelingen met de leverancier."

"Je krijgt een hogere melkprijs, wat zeuren die boeren?"

Die lage prijzen leiden volgens melkveehouders tot veel frustratie. "Er wordt al snel gezegd: je krijgt nu toch een hogere melkprijs. Wat zeuren die boeren? Maar de hogere melkprijs die we krijgen hadden we al jaren nodig. We zitten al decennia met een hogere kostprijs en een lagere opbrengstprijs", zegt melkveehouder Lisette van Oosterhout.

Volgens Van Oosterhout kregen de boeren al tientallen jaren 35 cent per liter melk. Tegenwoordig is dat 50 cent, maar dat is volgens melkveehouders niet voldoende. "Ook onze kosten zijn gestegen, zoals brandstof, elektra, krachtvoer, gas en kunstmest. Vooral kunstmest en gas spannen de kroon. Daar kunnen we niet mee uit de voeten. Ook de rest van Nederland voelt dat de inhoud van hun portemonnee niet meer hetzelfde is."

Supermarkt Jumbo houdt het op leveringsproblemen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!