Video

Léon wint brons op WK voor biersommeliers: 'Het was ontzettend zwaar'

11 september 2022 om 20:55 • Aangepast 12 september 2022 om 21:09
nl
Léon Rodenburg, bierbrouwer in Almkerk, heeft zondag in het 'bierwalhalla' München de derde plek veroverd op het WK voor biersommeliers. En da's een prestatie van formaat, want nog niet eerder lukte het een Nederlander om op het erepodium te komen. "Voor mij voelt het als goud, ik ben enorm blij!"
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Samen met drie andere Brabantse bierkenners - Dennis Kort uit Eindhoven, Bas Schampers uit Breda en Yoran Zonneveld uit Best - reisde Léon af naar Duitsland. Waar het allemaal om draait bij zo'n WK? Proeven, proeven, proeven.

Léon werkt in Almkerk bij bierbrouwerij De Magistraat. Volgens hem heeft hij daarmee een voorsprong op de andere deelnemers. "Ik maak het zelf en kan de verschillende stadia van het gistingsproces volgen, waardoor ik een technische kijk heb op bier. Daar zit denk ik mijn kracht."

"Ik had me maandenlang voorbereid, maar toch sloeg de twijfel toe."

Toch had hij aanvankelijk niet echt een goed gevoel over zijn prestaties. "Ik had me maandenlang voorbereid, maar de twijfel sloeg echt toe toen ik naar buiten liep", zegt hij.

"Het was ontzettend zwaar", zegt ook Dennis, die als vijftiende eindigde. "Veel moeilijker dan voorgaande jaren. Er zat minder vloeistof in de proefglazen waardoor het voor mij echt lastig was om smaken te herkennen en te achterhalen wat er niet klopte aan het bier."

De wedstrijd begon zondagmorgen al om 9 uur, toen de deelnemers allemaal tien glazen bier voor hun neus kregen om te proeven. Daarna volgt er een multiple choice-toets, om vervolgens nog eens tien kleine bekertjes bier over de tong te laten rollen.

"Soms komen er heel vervelende geuren voorbij, zoals yoghurt of babykots."

"In dat bier waren chemische smaakstoffen toegevoegd en dan moesten wij weten welke afwijking er in het bier zat", vertelt de winnende sommelier. Isoamyl acetaat, bijvoorbeeld, dat ruikt naar banaan", aldus Léon. "In een Belgische triple zit dat echt, maar als het in een ander bier zit, dan is het een afwijking. Wat betekent dat er iets mis is gegaan bij de vergisting omdat de tank bijvoorbeeld niet goed is schoongemaakt."

Soms komen er echt heel vervelende geuren voorbij, weet Léon. "Zoals yoghurt of babykots. En dan ga je je toch afvragen wat er met dat bier is gebeurd."

In de finale moest hij een presentatie geven over een bier dat hij willekeurig via een lootje koos. "Ik moest het ter plekke proeven en dan meteen al mijn kunde er op loslaten. Je vertelt het verhaal van het bier, van de brouwerij, van de smaken en de aroma's die vrijkomen. Daar heb je vijf minuten de tijd voor."

"Ik had het nog nooit eerder gedronken."

"Stomtoevallig had ik twee avonden ervoor een biertje uit de koelkast gehaald dat dat bier bleek te zijn", vertelt hij lachend. "Dat was mijn geluk, want ik had 't nog nooit eerder gedronken." Met zijn presentatie over de Samuel Smith Imperial Stout, een rijk bier dat diep chocoladebruin gekleurd is, knalde Léon naar de derde plek op het WK.

Hij wist andere biersommeliers met maar liefst 25 jaar ervaring te verslaan. En daar mag op gedronken worden. De kampioen vult zijn beker tot aan de rand. "Ik ben supertrots dat ik dit voor elkaar heb weten te boksen."

De andere twee Brabantse deelnemers eindigden op een 29e en 49e plek. In totaal deden er 82 bierfijnproevers mee, uit 18 verschillende landen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.