Michael en Dennis maken visvrije tonijn: 'Wij vangen niet, wij vervangen'

11 november 2022 om 14:00 • Aangepast 17 november 2022 om 12:22
nl
Vrijdagmiddag in de kantine van de hogeschool HAS green academy in Den Bosch. Lunchtijd is bijna voorbij, een handjevol studenten veegt de laatste kruimels van hun bord. We zijn hier samen met Dennis en Michael, de bedenkers van Seasogood: tonijn op plantaardige basis, dus zonder dat er vis aan te pas komt.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

"Die broodjes tonijnsalade, waren die van jullie?", vraagt een vrouw. "Erg lekker, da's een blijvertje, hoor." Een brede grijns verschijnt op de gezichten van Dennis Favier (38) en Michael Luesink (34). "Een mooier compliment kunnen we niet krijgen", zegt Dennis. "Dat ze de echte tonijn niet missen."

De twee ondernemers hebben alle reden tot lachen. In hun lab in Den Bosch werkten ze jarenlang aan hun blikjes visvrije tonijn. Hun missie: een lekker, duurzaam alternatief maken dat heel dicht bij het origineel zit.

Dennis Favier (l) en Michael Luesink
Dennis Favier (l) en Michael Luesink
"'s Morgens vroeg proefden we soms 28 verschillende tonijnblikjes achter elkaar."

Dat betekende eindeloos fröbelen en proeven, steeds met een nét andere smaakcombinatie en textuur. "We hebben honderden tests gedaan", lacht Michael. "'s Morgens vroeg proefden we soms 28 verschillende blikjes achter elkaar. Dan kun je even geen vis meer zien, hoor."

Het hoofdbestanddeel is plantaardige soja, die in Servië wordt geteeld. Eenmaal in Nederland wordt het met extracten uit zeewier, duindoornbessen en algenolie verwerkt tot tonijn. Samen zorgen ze voor de vissige smaak.

Foto: Karin Kamp
Foto: Karin Kamp

Twee jaar geleden klopten de mannen aan bij Albert Heijn. Die waren zo enthousiast dat meteen werd besloten plek te maken in de schappen voor de vegan tonijn van Seasogood. Binnen no time moesten ze tienduizenden conservenblikjes produceren en leveren, want Albert Heijn wilde het product in korte tijd in al hun negenhonderd winkels hebben liggen. "We moesten flink aanpoten, maar het lukte."

Tegenwoordig is de plantaardige tonijn ook verkrijgbaar bij supermarktketen Plus, online supermarkt Crisp en Hello Fresh en Marley Spoon, die maaltijdboxen bezorgen.

En dus ook bij de HAS in Den Bosch, waar cateraar Appèl de lunch verzorgt. Het Bossche bedrijf besloot onlangs de echte tonijn te schrappen van het menu bij alle zevenhonderd scholen en bedrijven waar ze eten serveren. Best een revolutionaire aanpak, want daarmee kiest de cateraar bewust voor 'plant based' voedsel.

Foto: Karin Kamp
Foto: Karin Kamp

De HAS, daar studeerden de bedenkers van Seasogood allebei. "Dat er hier nu dagelijks broodjes visvrije tonijnsalade bij de lunch liggen, dat maakt de cirkel rond", zegt Michael.

"De structuur en de smaak, dat is best lastig om te vangen."

Als mensen een dagje geen vlees willen eten, is er keuze in overvloed voor een diervriendelijk alternatief. Vegetarische spekjes, hamburgers, braadworst en saucijzenbroodjes, noem maar op. "Tegenwoordig is vijf procent van het vlees dat we eten plantaardig. Bij vis is dat nog maar 0,2 procent", aldus Michael. "Er zijn veel meer uitdagingen, want de structuur, het mondgevoel en de smaak, dat is best lastig om te vangen."

Dennis: "Tonijn wordt wereldwijd het meest gegeten en is enorm overbevist. Daarom wordt het steeds duurder. En plantaardige alternatieven zijn dan niet alleen een duurzamere keuze, maar ook een voordeligere." Plannen zijn er genoeg. "In heb lab wordt momenteel gewerkt aan plantaardige zalm en gamba's. En er komt een viskraam waarmee Seasogood op markten en evenementen gaat staan om mensen kennis te laten maken met visvrije vis.

Plantaardig eten heeft lang het grijze geitenwollensokkenimago gehad, weten ze. "Veel mensen zijn behoudend, zij wagen zich liever niet aan vegan. Door mensen te laten proeven hopen we te bewijzen dat dit net zo lekker is."

Visvrije tonijn in verschillende smaken. (Foto: Karin Kamp)
Visvrije tonijn in verschillende smaken. (Foto: Karin Kamp)

Omroep Brabant gaat in deze serie op bezoek bij bedrijven die elke dag bezig zijn met het voedsel van de toekomst en geeft een kijkje in de keuken.

LEES OOK: 23 keer per jaar sla oogsten in groenteflats: 'Smaakt zoals vroeger'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.