Kroegbaas Camiel wil wel ander bier maar zit vast aan brouwer: ‘Oneerlijk'

29 december 2022 om 19:00 • Aangepast 31 december 2022 om 15:19
nl
Met lede ogen ziet café-eigenaar Camiel Verschuren uit Helmond aan hoe steeds meer van zijn concullega’s overstappen op een ander biermerk. De inkoopprijzen blijven stijgen en ook hij heeft dit jaar al twee keer een prijsverhoging gehad. Maar een ander biermerk schenken, zit er voor hem niet in. “De brouwerij bepaalt”, zegt Camiel zuchtend.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Camiel is een van de vele uitbaters in Brabant die zijn pand huurt bij de brouwerij en daardoor met de rug tegen de muur staat. Het pand en de tap zijn van bierbrouwerij AB-InBev en Camiel is daardoor verplicht om Jupiler te schenken. “AB-InBev heeft wel andere merken, maar in het contract staat dat ik alleen Jupiler mag afnemen. En dat is een doorlopend contract, dus ik kan er niet omheen.”

"Dan denk je: laat ons een jaartje met rust."

De ondernemer nam Stadsherberghe De Kei in de zomer van 2019 over. Hij moest vrij snel daarna de deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen. Nu krijgt hij het opnieuw moeilijk. “Als je hoort dat zo’n brouwerij wereldwijd een miljardenwinst maakt en ook tijdens de pandemie meer heeft gedraaid, tja. Laat ons en de klanten een jaartje met rust, denk ik dan. In plaats daarvan krijgen we twee verhogingen in een jaar tijd om de oren. Dat voelt heel oneerlijk.”

Uitbaters die wel een eigen pand hebben, zouden volgens hem soms zelfs hoge kortingen krijgen als ze overstappen naar een groot biermerk. “Die hebben een heel sterke onderhandelingspositie. Zij kunnen met verschillende brouwerijen om de tafel en daaruit de meest gunstige prijs kiezen. En een brouwerij zal dan vaak een lagere standaardprijs hanteren."

"Gasten komen straks nog maar een keer in de maand, in plaats van iedere week.”

Camiel heeft de prijs van het bier in zijn kroeg dit jaar al met dertig cent verhoogd. Als de inkoopprijs van Jupiler opnieuw stijgt, zit er voor hem niets anders op dan mee te gaan. “Maar dat gaat me wel gasten kosten”, zegt Camiel. “Met name de jongeren hebben het daar zwaar mee en zullen dan gaan kiezen om nog maar een keer in de maand te komen, in plaats van iedere week.”

Hij hoopt dat de brouwerijen de ogen gaan openen nu steeds meer cafés overstappen op huismerken of bier uit het buitenland. “Als het zich als een olievlek uitbreidt, kan het iets worden. Dus ik hoop dat de brouwerijen er iets mee doen. Want ik ben bang voor wat er volgend jaar met de prijs gaat gebeuren.”

LEES OOK:

Café is bierprijs beu en stapt over naar Duits pils: 'Is veel goedkoper!'

Udens café met goedkoop Duits bier bedolven onder de reacties

Meer cafés zoeken uitweg voor hoge bierprijs: ‘Overgestapt op het huismerk'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.