Van rookworst tot limoncello: deze lekkernijen zijn écht Brabants
Worstenbroodjes
Wie aan Brabant denkt, denkt bijna automatisch aan worstenbrood. Iedereen in de provincie kent het worstenbroodje maar daarbuiten ligt het ook in de winkelschappen als gewild streekproduct. Het is een broodje dat bij vrijwel elk moment gegeten kan worden. Als extraatje in het weekend aan de ontbijttafel, na de nachtmis met kerst of bij de paasbrunch zijn de bekende worstenbroodmomenten.
Ook op uitvaarten misstaat een worstenbroodje niet om de bekende koffietafel mee aan te vullen. Ieder jaar wordt het lekkerste Brabantse worstenbroodje verkozen. Traditioneel is dat een worstje van varkensvlees gebakken in brooddeeg. Tegenwoordig zijn er meer varianten zoals het vegetarische worstenbroodje en het halal worstenbroodje.
Limoncello
Met dank aan de Eindhovense vrienden Nick en Harrie en Josephine van den Biggelaar uit De Mortel is limoncello met stip deze week onze provincie definitief binnengedrongen. Beiden kregen een gouden predicaat voor hun citroenlikeurtje limoncello. Geen buitenlander scoorde hoger, dus ook geen Italiaan waar het drankje oorspronkelijk vandaan komt.
Het meest verwonderlijke is dat Brabanders al vier jaar alle buitenlanders achter zich laten. De Brabantse invasie in de wereld van de limoncello barstte los in 2020 toen Veldhovenaar Geert Wernaart de allerhoogste beoordeling kreeg. Waar de andere Brabanders 'gold' behaalden, kreeg Geert's limoncello 'outstanding gold'.
Koffie
Een worstenbroodje gaat vaak samen met koffie. Dat is meteen de volgende tarter van Brabantse smaakpapillen. Eind januari werd Lucifer in Eindhoven bekroond tot beste koffiezaak van Nederland. Nergens anders is de koffie zo lekker in Nederland. Een onderdeel van deze succesformule is hun espressomachine. Het is een exemplaar van de Brabantse koffiemachinebouwer Kees van der Westen.
In Waalre bouwt Kees jaarlijks enkele tientallen espressomachines in prijs variërend tussen de vijftien- en twintigduizend euro. De apparaten gaan de hele wereld over. Zijn dochter vertelt dat ze 'verpest' is door de smaakexplosie die deze machine teweegbrengt. "Als ik bij een vriendin een Nespresso, laat staan goedkopere cupjes, krijg aangeboden, zeg ik; doe maar thee."
De Brabantse eigenaar Jeroen Veldkamp van Coffeelab met vestigingen in de grote Brabantse steden roemt de 'samen een bakkie doen' cultuur in Brabant. In Italië drinken ze koffie vaak alleen, net als in de Randstad. "Koffie is hèt sociale smeermiddel in onze provincie."
Bossche bol
Van koffie is het een kleine stap naar de Bossche bol. Hij is vaak gekopieerd maar nog nooit geëvenaard en alleen in Den Bosch verkrijgbaar bij Jan de Groot. "Wij verkopen ze alleen maar in Den Bosch", zegt een winkelmedewerkster. "We zouden ze overal kunnen leveren. Ze zijn erg gewild, maar dan zouden we een fabriek moeten beginnen en dat willen we niet. Vergeet niet dat ze met de hand worden gemaakt al drie generaties lang. Ik heb hier wel iedere dag de halve wereld voor mijn neus staan, want iedereen wil de enige echte Bossche bol proberen."
Unox rookworst
Iets wat wel vanuit het buitenland besteld kan worden is de Unox rookworst uit Oss. Sinds 1937 komt er Unox rookworst uit de Hertogfabriek. Soms ligt deze worst met zijn slim gekozen internationale naam in het buitenland in de supermarkt. Als dat niet zo is, kan de rookworst gewoon online worden besteld. Blijkbaar is dit voor sommigen een onmisbaar Brabants product want het wordt specifiek genoemd op winkelsites voor Nederlandse expats.