Heeft NIX18 nut? 80 procent minderjarige Brabantse jongeren drinkt
Omroep Brabant zocht het uit en vroeg ruim 1300 Brabantse jongeren naar hun alcoholgebruik. Verspreid over de hele provincie, van Hank tot Boxmeer, vulden jongeren van 13 tot en met 23 jaar de vragenlijst in. De 23-jarigen waren 13 jaar oud op het moment dat de nieuwe wet inging.
NIX18 gaat niet op
Bijna 9 op de 10 jongeren (87 procent) geeft aan alcohol te drinken met een laag alcoholpercentage, bijvoorbeeld een wijntje of biertje. Vóór de wetswijziging in 2014 mocht je alcohol met een laag percentage drinken vanaf je zestiende, daarna werd dit achttien jaar. Opvallend is dat bijna alle jongeren (96 procent) die aangeven dat ze alcohol met een laag percentage drinken, zeggen dat ze daarmee zijn begonnen voordat ze achttien werden.
Ook veel jongeren geven aan sterke drank te drinken: zo'n 84 procent. 9 van de 10 jongeren (92 procent) zegt dat ze hiermee begonnen vóórdat ze achttien werden.
NIX18 lijkt dus nog niet helemaal op te gaan. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren beginnen met het drinken van een wijntje of biertje is 14.8 jaar. Deze leeftijd ligt dus ver onder de achttien jaar. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren aangeven te beginnen met sterke drank ligt iets hoger, op een gemiddelde leeftijd van 15.4 jaar.
Minderjarigen
Als we alleen kijken naar de 770 minderjarigen die de vragenlijst invulden, zijn er iets minder jongeren die aangeven alcohol te drinken.
- 80 procent van de minderjarigen geven aan alcohol te drinken met een laag alcoholpercentage.
- 74 procent van de minderjarigen drinkt sterke drank.
Wat drinken jongeren?
We vroegen de jongeren die alcohol drinken ook wat voor soort alcohol ze drinken en waar ze dit doen. Ze konden hierbij meerdere opties aanvinken. Bijna alle jongens geven aan dat ze bier drinken (97 procent), bij meiden zijn pilsjes minder populair (75 procent). Zij geven aan meer van mixdrankjes te houden (90 procent), waar de jongens dan weer minder fan van zijn (69 procent).
Uit het onderzoek blijkt verder dat meiden eerder aan sterke drank beginnen. 93 procent van de meiden gaf aan vóór hun achttiende te zijn begonnen met sterke drank. Bij de jongens ligt dit percentage lager (77 procent). Dit is deels te verklaren, omdat meiden meer mixdrankjes drinken dan jongens. Zowel meiden als jongens drinken veel shotjes, die vaak ook een hoog alcoholpercentage hebben.
Waar drinken jongeren?
Jongeren drinken vooral bij vrienden, thuis, in een café, kroeg of club en op een festival of evenement. Als we alleen naar de minderjarige jongeren kijken die alcohol drinken, zien we dat een groot deel van hen aangeeft te drinken in een café, kroeg of club (68 procent) en op festivals en evenementen (72 procent), terwijl zij daar nog geen drank mee zouden mogen krijgen.
Volgens kinderarts Nico van der Lely is het niet gek dat minderjarige jongeren aan alcohol komen: "Drinken is heel normaal in onze samenleving."
Omroep Brabant nam de proef op de som en ging op pad met minderjarigen. Hoe moeilijk is het eigenlijk om binnen te komen en een biertje te bestellen in de Brabantse kroegen? Dat zie je in deze HOE..?
Verantwoording: Omroep Brabant ondervroeg 1320 Brabantse jongeren over hun alcoholgebruik. De verdeling van het aantal mannen en vrouwen, verschillende leeftijden en spreiding over verschillende regio's in Brabant zijn ongeveer gelijk. Het kan zo zijn dat jongeren die alcohol drinken eerder geneigd zijn om de vragenlijst in te vullen, vandaar dat in de oproep expliciet werd aangegeven dat het ook waardevol is om de vragenlijst in te vullen wanneer je geen alcohol drinkt.