Ouders vinden alcohol onder 18 oké: 'Wij zijn er niet slecht van geworden'
Omroep Brabant vroeg ruim 1300 jongeren naar hun alcoholgebruik. 80 procent van de minderjarige jongeren geeft aan alcohol met een laag percentage te drinken, bijvoorbeeld bier of wijn. En dat terwijl ze het niet legaal kunnen krijgen.
83 procent van de minderjarigen die aangeven alcohol te drinken, zegt dat hun ouders het oké vinden. 38 procent geeft zelfs aan dat ouders het voor ze haalt. Bij sterke drank ligt dit iets lager. Driekwart van de minderjarigen drinkt sterke drank en een op de zeven jongeren geeft aan dat hun ouders dat goed vindt. Een kwart geeft aan dat hun ouders sterke drank voor ze haalt.
Omroep Brabant vroeg zestig jongerenwerkers verspreid over Brabant wat zij merken van het alcoholgebruik onder jongeren sinds de invoering van NIX18 en hoe ouders hiermee omgaan.
"Als ouder heb je zeker nog wel invloed, ook al voelt het niet altijd zo.”
Volgens veel jongerenwerkers ligt het probleem voor een groot deel bij ouders. Sommige ouders vinden het drinken van alcohol op minderjarige leeftijd heel normaal, vertelt een jongerenwerker: "Ze mogen vaak op dertien- of veertienjarige leeftijd al eens proeven van ouders. Ook hoor ik van jongeren die op hun zestiende af en toe mogen drinken bij feestjes thuis."
Een argument dat ze vaak horen van ouders is dat hun zoon of dochter best alcohol mag drinken, omdat zij het vroeger zelf ook mochten. "Ouders zeggen dan: 'Als ze de eerste keer thuis drinken is het niet erg. Wij waren ook jong en wij zijn van alcohol ook niet slecht geworden.'"
‘Thuis leren drinken’, zo staat het ook wel bekend. Wilke Heijnen is projectleider jeugd bij Trimbos-instituut, ze herkent de misvatting. “Uit wetenschap blijkt dat jongeren die thuis voor hun achttiende mogen drinken, ook buiten de deur meer drinken. Als ouder zet je dan toch een bepaalde norm neer.”
Als ouders kinderen vragen om juist niet te drinken voor hun achttiende, heeft dat effect, stelt Heijnen. “Uit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen die boodschap mee krijgen, ze het onbewust meenemen en geneigd zijn iets met die boodschap te doen. En ja, jongeren doen hun eigen ding. Maar als ouder heb je zeker nog wel invloed, ook al voelt het niet altijd zo.”
"Jongeren zijn eerder bezig met status, bij een groep willen horen en experimenteren."
Al is het voor ouders ook lastig, merkt Heijnen. Volgens haar kan het helpen om het gesprek aan te gaan met andere ouders. “Hoe staan zij erin? Soms zeggen jongeren dat hun vrienden mogen drinken, maar blijkt de werkelijkheid net iets anders te zijn. Al kan het ook moeilijk zijn om zo’n gesprek te voeren, soms raakt het mensen in de manier waarop ze hun kinderen opvoeden. Maar vaak levert het juist goede gesprekken op waarin je tot dezelfde afspraken kunt komen.”
Een deel van de jongerenwerkers ziet wel dat ouders zich meer bewust zijn van de gevaren van alcohol op jonge leeftijd. Ook hebben ze meer vragen over hoe ze ermee om moeten gaan. "Langzaam maar zeker lijkt het erop dat de ouders de risico's van alcoholgebruik op jonge leeftijd inzien. De norm verschuift", aldus een jongerenwerker.
Uiteindelijk ligt de keuze om op minderjarige leeftijd te drinken voor een groot deel toch bij de jongeren zelf, merken zij. "Ik denk dat er meer bewustwording is door alle campagnes, maar jongeren zijn niet bezig met wat het doet met de gezondheid. Ze zijn eerder bezig met status, bij een groep willen horen en experimenteren."
Hoe ga jij als ouder om met het drankgebruik van je puber en wil je erover vertellen? Mail ons dan: [email protected].
Omroep Brabant onderzocht het alcoholgebruik van Brabantse jongeren, dat onderzoek zie je in deze HOE..?