Officiële erkenning voor worstenbroodjes? Niet als het aan deze bakker ligt
Het Brabantse worstenbroodje is niet meer weg te denken in Nederland en in december 2023 opende zelfs een heuse worstenbroodjeszaak in Amsterdam. Een erkenning, zoals bij de Limburgse vlaai, kan deze bekendheid volgens Nagelkerke alleen maar in de weg zitten. "Het is juist leuk als het worstenbroodje door heel Nederland te koop is. het maakt het product natuurlijk alleen maar bekender."
Hoe bekender, hoe beter dus en dat geldt ook voor de populariteit van het worstenbroodje in het buitenland. "Ik denk dat we ze zelfs in het buitenland kunnen verkopen", legt Nagelkerke uit. "Spanje is echt een vleesland. Daar zou de chorizo-variant het goed doen."
"Brabanders zijn gek op worstenbrood, maar zo ver gaan wij niet voor ons worstenbroodje."
De Limburgers hebben er 7,5 jaar over gedaan om hun vlaai tot beschermd streekproduct te krijgen. Dit betekent dat de Limburgse vlaai alleen nog maar onder deze naam verkocht mag worden in Limburg en de vlaai mag niet meer worden ingevroren. "Ze hadden beter nieuwe vlaaisoorten kunnen bedenken. Ik vind het echt onzin dat ze zich hier zo druk om hebben gemaakt", vertelt Nagelkerke. "Brabanders zijn gek op worstenbrood, maar zo ver gaan we niet voor ons worstenbroodje."
DIT VIND JE OOK INTERRESSANT
Eerste worstenbroodjeszaak in Amsterdam: 'Volle bak met Brabanders'
Van rookworst tot limoncello: deze lekkernijen zijn écht Brabants