Deze boer is blij dat Jumbo stopt met kiloknallers: 'Niet mee stunten'

16 maart om 08:00 • Aangepast 27 maart om 02:04
nl
‘Hoera!’ Dat de eerste reactie van biologisch varkens- en rundveehouder Kees Scheepens uit Oirschot toen hij hoorde dat de Jumbo geen kiloknallers meer gaat verkopen. De varkenshouder vindt de tijd rijp voor een Nederland dat een dierwaardige veehouderij krijgt. "Je moet niet met vlees stunten. Mensen moeten begrijpen dat vlees van een intelligent dier als een varken een luxe product is."

Scheepens heeft zijn varkens vrij rondlopen. Speciale hutjes voor de zeugen en de jonge biggetjes en veldjes waar de varkens kunnen wroeten en spelen. Hij legt drie bakken met groente en fruit voor de varkens neer die daar meteen opduiken. "Doe maar lekker eten", moedigt hij zijn varkens aan.

"Als het zou lukken, zou een droom uitkomen."

Hij denkt dat alle boeren een dierwaardig bestaan willen door de dieren die ze houden. "Ik denk dat als ze het geld hadden om de stallen aan te passen, ze dat zeker zouden doen." Hij denkt dan aan stallen die een uitloop naar buiten hebben, zodat varkens ook naar buiten kunnen lopen en wroeten.

Want zoals het bij Scheepens zelf gaat, met alle ruimte die zijn varkens hebben, is het lang nog niet overal. "Als dat zou lukken, zou een droom uitkomen", zegt hij.

Meer oppervlakte voor het dier betekent ook een duurdere prijs voor het vlees. "Mijn varkens krijgen drie sterren. Ik kan dat niet voor knalprijs leveren. Als je een kilo gehakt kan kopen voor 5 euro, dan klopt er gewoon iets niet. Als je bewust vlees wilt eten, hoor je te weten waar het vandaan komt."

“De tijd dat je bij de C1000 kilo’s vlees insloeg voor weinig is voorbij”

Per dag worden er alleen in Nederland 600.000 dieren gegeten. Daarvan wordt 18 procent verkocht door de Jumbo. Scheepens denkt dat andere ketens zullen volgen. "Ekoplaza, Albert Heijn, eigenlijk allemaal. De tijd dat je bij de C1000 kilo’s vlees insloeg voor weinig is voorbij", hoopt hij.

De stap van de Jumbo is ‘een signaal naar de maatschappij dat er iets gaande is’. Voor hem hoeft er ook niet dagelijks vlees gegeten te worden: "Hoeveel ballen gehakt wil je eten?"

Volgens Boer Kees is dit slechts de eerste stap en zullen er nog vele volgen, maar langzaam. "Snelle verandering duurt meestal een generatie. Ik geef het bestaan van megastallen nog maximaal tien jaar."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Jumbo doet geen vlees meer in de aanbieding, groter aanbod vleesvervangers

Jumbo moet eraan geloven op social media: 'Het zijn gewoon oplichters'

Jan boert al 30 jaar biologisch en geeft dat graag door aan zijn zoon

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.