Klap voor de rookworst: EU zet streep door schadelijke aroma's
In Oss staat de grootste fabriek van de rookworsten. Die worden daar niet gerookt, zoals de naam doet vermoeden, maar gekookt. Om toch een rokerige smaak te krijgen, voegen ze in Oss een rookaroma aan de worst toe. Met nogal wat risico's, zegt de Europese Commissie: zo zouden de stoffen de kans op kanker, erfelijke ziektes en onvruchtbaarheid kunnen vergroten
Zwanenberg Food Group, de worst- en hammenmaker uit Oss, gebruikt die aroma's in rook- en knakworsten van Unox, maar bijvoorbeeld ook in soepen waar vlees in zit of die naar vlees smaken. En ook sommige producten van de huismerken van Jumbo bevatten rookaroma's. Denk aan rookkaas, gezouten amandelen met rooksmaak, hotdogs, magere gerookte spekreepjes en gerookte kipfiletreepjes.
Alternatieven
Unilever en Zwanenberg willen door het verbod alternatieven ontwikkelen voor de rookaroma's, zeggen de woordvoerders. Wat die alternatieven zijn, weten beide producenten nog niet. Ook Jumbo zegt met leveranciers naar alternatieven te kijken voor producten met de rookaroma's.