Gedenkteken tegen dierenleed staat nog geen twee uur en dan is 't weg
Zo’n twintig mensen waren erbij zaterdag rond elf uur, compleet met protestborden en sommigen in het zwart gekleed als in een rouwstoet. Vanaf de Insulindestraat liepen ze samen naar Vion aan de Enschotsestraat.
De Tilburgse afdeling vindt dat een slachterij niet thuishoort in Tilburg. "Een stad waar zoveel inwoners en ambtenaren zich inspannen voor een verbetering van het milieu en klimaat."
Het kruis, bevestigd aan een boom, was bedekt met een doek en werd in alle rust onthuld. “Op het moment van de onthulling was er geen sprake van tegenstand, alles verliep bijzonder vredig”, vertelt Roderick*. Hij is lid van de werkgroep die het protest organiseerde.
Twee uur later kreeg hij een foto toegestuurd van een boom zónder monument, vertelt hij met verbazing in z'n stem. “We hebben voor de plaatsing netjes toestemming gevraagd bij de gemeente en het is goedgekeurd. Het mocht daar gewoon staan. Het is waarschijnlijk verwijderd door iemand die een andere mening heeft.”
"Het zou een slechte voorbereiding zijn als we dit niet hadden ingecalculeerd."
Het monument stond vol in de kijker van camera’s van onder meer Vion. De partij heeft aangifte gedaan, in de hoop dat de dader snel gevonden wordt. “Je mag overal protesteren, maar dat je elkaar de ruimte niet meer gunt, is wel kinderachtig.”
De partij heeft er wel rekening mee gehouden dat het gedenkteken zou verdwijnen. "Het zou een slechte voorbereiding zijn als we dit niet hadden ingecalculeerd. Er wordt op dit moment al een nieuw gedenkteken gemaakt."
Met het plaatsen van het gedenkteken is het startsein gegeven voor een maandelijkse actie waarbij ze elke eerste zaterdag van de maand gaat protesteren bij de vleesverwerker.
* De achternaam van Roderick is bij de redactie bekend.