Inwoners zitten nog dagenlang zonder schoon drinkwater

7 augustus om 16:41 • Aangepast 27 augustus om 02:01
nl
Inwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel moeten nog dagenlang wachten tot het drinkwater schoon is. De definitieve oorzaak van de besmetting van het water met de E. colibacterie is nog niet gevonden. Sinds dinsdagavond geldt een kookadvies omdat in het drinkwater "hele kleine sporen" van de poepbacterie zijn gevonden.
Profielfoto van Rens KnapenProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Het gaat volgens Brabant Water nog een aantal dagen duren voordat het water schoon is: “We moeten eerst weten waar de bacterie vandaan komt. Zodra dit bekend is, moet het water nog twee dagen getest worden.” Pas wanneer er twee dagen lang geen sporen van de bacterie in de tests zichtbaar zijn, kan het drinkwaterbedrijf pas groen licht geven. Volgens Brabant Water is het dus nog afwachten tot de oorzaak van het probleem boven water is.

Brabant Water heeft preventief haar installaties schoongemaakt, maar de test van vandaag was nog vervuild. Volgens de woordvoerder hoeven bewoners van omliggende dorpen en andere regio’s zich geen zorgen te maken. Het probleem speelt alleen bij inwoners die binnen het gemarkeerde gebied op de kaart van Brabant Water vallen.

Het gebied waarin mensen drinkwater moeten koken (foto: Brabant Water).
Het gebied waarin mensen drinkwater moeten koken (foto: Brabant Water).

De drinkwaterleverancier raadt aan om het advies, om water drie minuten te koken, nauwgezet op te volgen. “Het water moet echt drie minuten koken. Dat is dus langer dan in de waterkoker. We raden aan om het water drie minuten in een pannetje op het fornuis te zetten.” Het advies om het water te koken geldt alleen als je het water wilt drinken. Voor afwassen, douchen en het wassen van kleding is koken van het water niet nodig. Zelfs tandenpoetsen kan veilig, zolang het water niet wordt doorgeslikt.

Volgens de woordvoerder kunnen gezonde mensen buikklachten krijgen en last van diarree. Kwetsbare mensen moeten nog beter opletten. In geval van ziekte raadt de woordvoerder aan contact op te nemen met de huisarts. Brabant Water heeft direct contact met de GGD, maar geeft aan dat er tot dusver geen meldingen van ziekte bekend zijn.

Lege winkelschappen
Ondertussen loopt het storm bij supermarkten. Waterflessen vliegen als zoete broodjes over de toonbank, waardoor de schappen vaak leeg zijn. Bij de Plus in Boxtel wordt extra water geleverd om bewoners uit de regio van schoon water te voorzien. Ook Brabant Water zelf treft maatregelen; Op plekken met urgentie, zoals verzorgings- en ziekenhuizen, worden vaten met schoon drinkwater afgeleverd.

DIT WIL JE OOK LEZEN:

Is de poepbacterie gevaarlijk? Vijf vragen en antwoorden

Geen bronwater meer in de schappen na vondst poepbacterie in drinkwater

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!