Dag 15 Olympische Spelen: zilver voor Peeters, synchroon-tweeling derde

10 augustus om 09:00 • Aangepast 27 augustus om 02:00
nl
Tijdens de Olympisch Spelen in Parijs komen ook zaterdag diverse Brabanders in actie. Onder anderen de baanwielrenners Harrie Lavreysen en Hetty van de Wouw en de synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer moeten aan de bak. In dit overzicht houden we je op de hoogte van de prestaties van onze provinciegenoten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Zilver voor Cathelijn Peeters en estafetteploeg
Na goud heeft Cathelijn Peeters zaterdagavond samen met de estafetteploeg op de Olympische Spelen ook een zilveren plak op de 4x400 meter bemachtigd. De Dongense wist samen met haar ploeggenoten Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Femke Bol een Nederlands record van 3.19,50 neer te zetten.

LEES OOK: Tweede plak voor Cathelijn Peeters, na goud nu zilver op estafette

Nederlandse vrouwen pakken zilver op de 4x400m estafette (Foto: ANP)
Nederlandse vrouwen pakken zilver op de 4x400m estafette (Foto: ANP)

Brons voor synchroon-tweelingzussen De Brouwer
De tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer uit Goirle hebben een historische bronzen medaille gehaald in het synchroonzwemmen. Het duo lag al op medaillekoers, maar de voorsprong op de Britse nummer vier was na de technische oefening van gisteren nog miniem. Uiteindelijk weten de zussen alsnog de bronzen medaille in de wacht te slepen. Het Chinees duo wint goud, en de Britten pakken het zilver. Het is voor het eerst dat Nederland een olympische medaille wint in het synchroonzwemmen.

LEES OOK: Tweelingzussen De Brouwer pakken brons in synchroonzwemmen

De tweelingzussen Noortje en Brechtje de Brouwer uit Goirle hebben brons gepakt (Foto: ANP)
De tweelingzussen Noortje en Brechtje de Brouwer uit Goirle hebben brons gepakt (Foto: ANP)

Breakdancer Menno uitgeschakeld
De Tilburgse B-boy Menno van Gorp is uitgeschakeld in de halve finale van het Breaking-toernooi. Hij won al zijn groepsduels en was goed op weg richting een medaille, maar verloor in de halve finale van de Japanner Shigekix die hem met 22 punten overdonderde. Menno haalde zelf vijf punten.

Menno van Gorp tijdens de kwalificatie Breaking (Foto: ANP)
Menno van Gorp tijdens de kwalificatie Breaking (Foto: ANP)

Van de Wouw in halve finale, Lavreysen naar kwartfinales
De baanwielrenners Hetty van de Wouw en Harrie Lavreysen bewezen ook zaterdagavond dat ze in een uitstekende vorm steken. De debutante uit Kaatsheuvel bereikte de halve finales in het sprinttoernooi. De 26-jarige Van de Wouw rekende in de kwartfinales in twee heats af met de Britse Sophie Capewell. In de achtste finales was Van de Wouw al te sterk voor de Franse wereldkampioene van 2022, Mathilde Gros.

Van de Wouw won op de wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines al zilver op de keirin.

Harrie Lavreysen uit Luyksgestel heeft zich gekwalificeerd voor de kwartfinales op de keirin. Lavreysen heeft al twee gouden sprintplakken veroverd en dingt zondag mee voor een medaille op het onderdeel keirin.

Harrie Lavreysen en Hetty van de Wouw bij het baanwielrennen in het Velodrome op de Olympische Spelen. (Foto: ANP)
Harrie Lavreysen en Hetty van de Wouw bij het baanwielrennen in het Velodrome op de Olympische Spelen. (Foto: ANP)

Hockeyster Joosje Burg wilde finale spelen maar bondscoach voorkwam dat
Hockeyster Joosje Burg wilde ondanks haar gebroken neus gisteravond gewoon in actie komen in de finale van de Olympische Spelen. Bondscoach Paul van Ass gaf daar geen goedkeuring voor, zo gaf de speelster van HC Den Bosch na afloop van de finale aan.

"Eergisteren en gisterochtend was ik heel verdrietig toen de beslissing viel. Maar dat ben ik wel even vergeten nu ik deze medaille om mijn nek heb", zei Burg na het ontvangen van de gouden plak.

"Uiteindelijk heeft Paul de call gemaakt om het niet te doen, ondanks dat de medische staf een go gaf. Ik snapte het, maar ik was eigenlijk een beetje boos. Dit is een olympische finale, het is geen EK'tje. Iedereen appte mij ook. 'Jij zou met twee gebroken benen nog willen spelen', zeiden ze."

De andere Oranjespeelsters zochten veelvuldig contact met Burg op de tribune. "Ik heb me er echt onderdeel van gevoeld en ik heb zeven wedstrijden gespeeld, dus deze medaille heb ik echt wel verdiend."

Oranje won in de finale na shoot-outs van China.

LEES OOK: Joosje's vaders was haar grootste fan: 'Ik voel dat hij erbij is'

Joosje Burg na het winnen van de gouden medaille met het Nederlands vrouwenhockeyteam (foto: ANP 2024/Arun Sankar AFP).
Joosje Burg na het winnen van de gouden medaille met het Nederlands vrouwenhockeyteam (foto: ANP 2024/Arun Sankar AFP).

Dertien keer goud in Parijs, nooit was Nederland succesvoller op de Spelen
Nog nooit heeft Nederland zoveel olympische gouden medailles gewonnen als deze weken in Parijs. De overwinning van de hockeysters was de dertiende gouden plak voor Nederland deze Spelen. Daarmee is het record van Sydney in 2000 verbeterd.

Destijds, 24 jaar geleden, kwam Nederland dankzij onder andere Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel tot twaalf keer goud. In Sydney won Nederland in totaal 25 medailles. Dat aantal werd drie jaar geleden in Tokio al verbeterd, toen er 36 medailles werden gewonnen, waarvan tien gouden.

Nederland staat op het moment op 29 medailles. Het record van Tokio aanscherpen is theoretisch nog mogelijk, maar dan moet het voor de Nederlandse sporters die in het slotweekend nog in actie komen wel allemaal meezitten.

Springruiter Maikel van der Vleuten is een van de medaillewinnaars die door het koningspaar ontvangen zal worden (foto: ANP 2024/Koen van Weel).
Springruiter Maikel van der Vleuten is een van de medaillewinnaars die door het koningspaar ontvangen zal worden (foto: ANP 2024/Koen van Weel).

Allez Brabant!

Ben je benieuwd naar alle Brabantse prestaties in Parijs? Omroep Brabant is erbij! Kijk naar Allez Brabant, iedere werkdag om 17.45 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!