Oud recept, maar slager bakt voor derde keer beste gehaktbal

Gisteren om 19:07 • Aangepast gisteren om 20:20
nl
Voor de derde keer heeft Keurslager Jongmans in Klundert de landelijke verkiezing 'Lekkerste Bal Gehakt' gewonnen. Volgens Isa Jongmans is het geen toeval: “We hebben steeds hetzelfde unieke recept en het helpt dat er elke keer een andere jury zat.” Eerder was haar zaak al de beste in 2019 en 2022.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

En toch was de jaarlijkse wedstrijd van Koninklijke Nederlandse Slagers ‘best spannend’, beweerde Isa in Afslag Zuid, een programma van Omroep Brabant radio. Er waren negen concurrenten, van wie er zes uit Brabant afkomstig waren. De Jong uit Gilze werd derde.

Zelf wist Isa al dat haar gehaktbal smakelijker was dan die van een aantal collega’s. “We hebben enkele van hen geprobeerd, maar die van ons was toch net iets lekkerder.”

"Onze gehaktbal is sappig, vol van smaak: gewoon perfect."

Wat is nu het verhaal achter deze lekkerste gehaktbal? Eigenlijk was er voor Jongmans niks nieuws onder de zon. “We hebben niet elke keer een andere formule. Er is ooit wel gesleuteld aan een recept en dat leidde tot een gehaktbal die nu al drie keer in de smaak is gevallen. We doen steeds mee met dezelfde gehaktbal. We hebben de beste grondstoffen en doen alles met de hand. We hebben ook machines nodig, maar dat zijn ook de beste.”

Zonder al te veel in details te treden, wil Isa het geheim van de slager wel onthullen. “Het heeft te maken met de kleur, de geur, de rondheid, de bruinheid en de smaak uiteraard. Hij is sappig, gewoon vol van smaak, niet te zout maar wel goed gekruid, precies goed. Perfect.”

Het winnende team (Foto: Koninklijke Nederlandse Slagers)
Het winnende team (Foto: Koninklijke Nederlandse Slagers)

Winnen en zelfs voor de derde keer – als eerste ambachtelijke slager - schept wel verplichtingen. Isa en haar collega’s draaien er hun handen niet voor om. “Het is mooi om weer eens in de spotlights te staan. Er is aandacht voor een van je producten en de klant stelt het ook op prijs en is trots. Voor ons is het natuurlijk superleuk.”

Tot slot: wat voor gouden tip wil ze nog geven voor de thuisbakkers? “Allereerst het gehakt bij ons halen, wat boter bruin laten worden in de pan, de bal erin, rustig later braden, een paar keer omdraaien en dan op tafel zetten.” Zo eenvoudig kan het zijn.

De ploeg die elke middag bij Omroep Brabant Afslag Zuid verzorgt, krijgt woensdag de kans om de proef op de som te nemen. Isa heeft beloofd met een portie gehaktballen naar de studio in Son te komen.

DIT VIND JE OOK LEKKER OM TE LEZEN:

Lekkerste gehaktbal komt uit Klundert, Brabant domineert de ranglijst

Lekkerste gehaktbal komt uit Brabant: 'Smaakt heerlijk en ziet er goed uit'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!