Eric deed mee aan WK Wijnproeven: 'Bij de laatste twee ging ik twijfelen'

zaterdag om 21:08 • Aangepast maandag om 14:34
nl
Bij de meeste wereldkampioenschappen is alcohol uit den boze, maar bij het WK Blindproeven in Frankrijk niet. Tijdens dit bijzondere WK werd zaterdagmiddag getest welk team het best wijn kan proeven. Het team van de Brabantse Wijnsociëteit uit Goirle werd eerder al Nederlandse kampioen, waardoor het naar het WK mocht. "Het is heel leuk dat wij als amateurs mee mogen doen tussen al die professionals", vertelt wijnproever en deelnemer Eric Hoepelman.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Een prachtig kasteel, lange tafels met karaffen vol wijn onder de Franse zon in de regio Haut-Médoc, vlak bij Bordeaux. Dat klinkt voor de meeste wijnliefhebbers als een droom; voor het team van de Brabantse Wijnsociëteit was dit het strijdtoneel van het WK Blindproeven.

Tijdens het WK worden er zes witte en zes rode wijnen geproefd. "Aan alle tafels wordt dezelfde wijn ingeschonken. Je ziet alleen de kleur, verder weet je niets", vertelt Eric. Elk team moet binnen tien minuten invullen uit welk land, welke regio en welk jaartal de wijn komt, maar ook om welke druivenras het gaat. "Normaal kijk je eerst naar het etiket voor je een wijn proeft, maar nu proef je van binnen naar buiten. Wij moeten dus zeggen wat er op het etiket staat."

Het team van Eric bestaat uit amateurs met een voorliefde voor wijn. Elke dinsdag komen ze in Goirle samen om wijn te proeven. Tijdens het NK wisten ze de eerste plaats te behalen. Dat leverde een ticket voor het WK op tussen allerlei professionele sommeliers, wijnhandelaren en vinologen.

"We stonden lang op de twaalfde plaats, maar bij de laatste twee wijnen gingen we twijfelen."

Op het WK in Frankrijk ging het ze wel iets minder goed af dan bij het NK. "We zijn 23e geworden van de 39 deelnemers, maar winnen is niet belangrijk hè", lacht Eric. "Het is al super om mee te maken. De hele sfeer. Iedereen is vriendelijk en competitief. We stonden lang op de twaalfde plaats, maar bij de laatste twee wijnen gingen we twijfelen. Toen zakten we een heel eind naar beneden."

Veel wijnen zitten volgens Eric dicht bij elkaar qua smaak. Dat maakt het blindproeven zo lastig. "Bij een van de laatste wijnen wisten we niet of het uit Spanje of uit Frankrijk kwam", vertelt hij. En hoewel er geen medailles binnen zijn gehaald bij het WK, is het team niet ontevreden. "We zitten daar wel met een gezelschap dat de nationale competitie heeft gewonnen. We zijn alsnog trots."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!