Kijkje in de keuken van Heel Holland Bakt: 'Laat je niet gek maken'
"De recepten hoef je gelukkig niet uit je hoofd te kennen", begint Anouk, ze won het programma in 2020. Voorafgaand aan de opnames ontvangen de kandidaten een beknopte omschrijving van de eerste en de derde opdracht van de verschillende afleveringen, legt ze uit. "Zo kun je je al voorbereiden, en je eigen recepten uitwerken. En eventueel kun je thuis al oefenen." De uitgewerkte eigen recepten geven kandidaten een paar dagen voor de opnames aan de productie. Zij printen die dan uit en zorgen voor de ingrediënten. Al nam Anouk ook wel eens haar eigen amarenakersen mee: "Anders kwam de productie misschien met diepvrieskersen aanzetten."
"Soms zag ik bakkers heel chaotisch door acht blaadjes bladeren."
De oud-winnaar denkt dat het in haar voordeel heeft gewerkt dat ze een gestructureerd persoon is. "Ik leverde altijd mijn recepten in schema's aan, zodat ik veel tijd kon winnen. Want tijd had je altijd tekort in de tent. Soms zag ik bakkers heel chaotisch door acht blaadjes bladeren. Of deelnemers begrepen achteraf niet meer wat ze zelf in hun recept hadden geschreven."
Maar wat moet je eigenlijk in je mars hebben om te bakken in de befaamde tent? "Creatief zijn is heel belangrijk en ook moet je kunnen denken in oplossingen." Anouk schetst hoe het eraan toegaat in de tent: "Het is heel gezellig, maar er is heel veel afleiding. De jury loopt rond en stelt vragen. En om de haverklap komen ze met de cameraploeg je buurman interviewen", vertelt ze lachend. "De temperatuur in de tent is anders dan thuis, het is koud en vochtig tijdens de opnames - die hadden wij tot en met oktober. Ook de ovens werken net even iets anders in de tent. Als je recept niet werkt door al die factoren dan moet je flexibel zijn en bedenken wat er wél gaat lukken."
LEES OOK: Anouk uit Waalwijk won in 2020 Heel Holland Bakt
Maar met alleen creativiteit en aanpassingsvermogen kom je er volgens Anouk niet. "Je hebt ook wel enige basiskennis nodig van het bakken. Als je bijvoorbeeld weet hoe je sloffendeeg, meringue en banketbakkersroom moet maken, dan hoef je daar tijdens de opdrachten niet over na te denken", geeft ze aan. "En als je al die dingen al een paar keer hebt gedaan, dan weet je ook wat je moet doen als het misgaat door bijvoorbeeld de temperatuurverschillen in de tent."
"Het landgoed is echt nét een sprookje."
Voor de technische opdracht, de tweede opdracht van iedere aflevering, krijgen de bakkers geen informatie vooraf. "Bij die opdracht kom je binnen, en liggen de ingrediënten onder een theedoek. Je krijgt dan écht alleen een kort recept, met bijvoorbeeld 'maak een soezenbeslag'." Anouk vertelt dat de technische opdracht haar favoriete was, omdat dat een echte uitdaging was. De bakkers helpen elkaar volgens haar wel, bijvoorbeeld als iemand niet meer wist hoe een bepaald beslag gemaakt moest worden. "En als iemands eieren op waren, en ik had er nog twee, dan gaf ik die weg. Als iedereen gelijke kansen krijgt, dan vind ik de strijd eerlijker."
De vraag of het programma achter de schermen echt zo leuk is, beantwoordt Anouk kort en duidelijk: "Ja! Het landgoed, met die tent, het is net een sprookje", zegt ze. "Het is een cliché, maar iedereen is ontzettend lief; de bakkers, de jury én de mensen achter de schermen, het zijn allemaal toppers. En toevallig komt er dit weekend nog een mede-bakker bij me op bezoek."
"Twee draaidagen per week, acht weken lang, twaalf uur per dag."
Ondanks dat ze haar deelname dus ontzettend leuk vond, was het soms ook heel zwaar. "Met een carrière en twee kinderen had ik echt geen tijd om te oefenen", kijkt Anouk terug. "De draaidagen waren op de vrijdag en zaterdag, soms wel twaalf uur per dag en dat acht weken lang. Sommige bakkers kwamen uit Groningen of Limburg en ik kwam uit Brabant, dus wij sliepen op donderdag al in een hotel in de buurt van het landgoed." Ook moest de oud-winnaar steeds weer liegen, de uitkomst was immer strikt geheim. "Ik doe het nooit meer, maar ik had het absoluut niet willen missen", zegt ze nu.
Het winnen van Heel Holland Bakt heeft Anouk veel gebracht. Na haar deelname kon ze een bakkookboek uitbrengen en dat verkocht zo goed dat ze werd gevraagd om er nóg twee te maken.
Ja, de opnames zijn al achter de rug. Maar wat de oud-winnaar Mitchell en Wim wil meegeven? "Laat je niet gek maken! De Brabantse bourgondische gezelligheid is veel belangrijker dan die zachte G die ze op de televisie zo lekker vaak willen herhalen", vertelt ze. "Als Robèrt een keer met een Brabants accent 'poeiersuiker' zegt in plaats van poedersuiker, of iets anders dat de rest niet verstaat, doe daar dan je voordeel mee", tipt ze. "De televisieopname moet dan opnieuw, maar wij Brabanders kunnen dat natuurlijk verstaan waardoor we alvast kunnen nadenken over de opdracht."
Het twaalfde seizoen van Heel Holland Bakt is iedere zondagavond te zien vanaf 27 oktober om 20.25 uur op NPO 1.