Zo gebruik je de Brabantse keuken als inspiratie voor je kerstdiner
In haar kookstudio in Macharen staat Andréa (49) al volop recepten uit te proberen voor de feestdagen. Dit jaar wil ze Brabanders inspireren om streekgerechten op tafel te zetten. “Vroeger was het heel normaal om gerechten uit de eigen regio op tafel te zetten”, vertelt ze. Maar tegenwoordig zien we vaker wereldse gerechten of het bekende gourmetstel. “Daardoor raken de typisch Brabantse recepten in de vergetelheid. Dat is jammer, want die recepten horen bij ons erfgoed.”
Als kookblogger deelt Andréa wekelijks recepten en kookvideo's, en bracht ze onlangs een kookboek uit vol Brabantse gerechten. “Het kookboek is niet specifiek voor de feestdagen, maar er staat genoeg inspiratie in”, vertelt ze tijdens het koken. Bijvoorbeeld balkenbrij, Brabantse veekoeken of bonen met spek en ui. “Door die gerechten te eten tijdens de feestdagen ga je samen met je familie terug naar je Brabantse roots.”
“Ik herinner me dit gerecht uit mijn kindertijd.”
Veel Brabantse traditionele hoofdgerechten hebben dezelfde basis, het zijn vooral eenpans- en stoofgerechten. “Dat komt omdat Brabant vroeger een arme provincie was. Er staan daardoor veel gerechten in het kookboek die redelijk eenvoudig te maken zijn.” Dat maakt de recepten ideaal voor kerst, want koken voor een groter gezelschap kan best uitdagend zijn. “En het voordeel is dat je veel van de gerechten vooraf al kunt maken.” Een voorbeeld daarvan is stumpelbonensoep, een maaltijdsoep met aardappelen en snijbonen.
"Soep werd vroeger vaak gegeten in onze provincie, omdat het goedkoop is en perfect om restjes te verwerken", zegt de kookblogger terwijl ze de bouillon laat trekken. Andere soepen, zoals vrijdagse soep of palingsoep, grotendeels gemaakt van groenten uit de moestuin die Brabanders vroeger vaak hadden, zijn minstens zo populair.
Ook ideaal is de koude schotel voor zo’n 10 tot 12 personen, een familierecept van Andréa. “Ik herinner me dit gerecht uit mijn kindertijd. De week voor kerst of andere feestjes werden alle ingrediënten al gekookt. Een dag voor het feest werd de vleesmolen op tafel gezet, kwam een grote Tupperware-schaal uit de kelder en werd de koude schotel gemaakt”, vertelt ze. “Dan mochten wij die versieren met gevulde eitjes, asperge-hamrolletjes en ander lekkers.”
“Je kan de kerststol door dit brood vervangen.”
Wie liever niet uitgebreid kookt voor het diner, kan ook tijdens het kerstontbijt of de brunch uitpakken met Brabantse lekkernijen. Denk aan zelfgemaakte peperkoek, eierkoeken of een Brabantse broeder. De broeder is een zoet brood gevuld met amandelspijs, rozijnen en speculaaskruiden.
“Je zou de traditionele kerststol eens door dit brood kunnen vervangen. Het is nog lekkerder ook”, zegt Andréa lachend. Uiteraard mogen de Brabantse worstenbroodjes niet ontbreken. “Die staan bij mij ook gewoon op tafel, want dat is traditie.”
Met een beetje creativiteit en een dosis Brabantse trots kan de kersttafel deze feestdagen gevuld worden met gerechten die niet alleen lekker zijn, maar ook een stukje regionale geschiedenis vertellen. “Het is een mooie manier om een extra stukje Brabantse gezelligheid in huis te halen.”