Kok Maurice en zijn team zorgen voor heerlijk kerstdiner in dit ziekenhuis
Waar sommigen al in de stress schieten van een paar eetgasten met kerst, moeten de koks van het Máxima Medisch Centrum voor ruim driehonderd 'gasten' koken. "Al in oktober gaan we met de koks om tafel zitten en bedenken we wat we gaan serveren", vertelt Saive maandag in het programma Afslag Zuid op Omroep Brabant radio.
"We willen voor alle leeftijdsgroepen een passend menu."
Dat overleg heeft uiteindelijk geleid tot een menu dat bijzonder veel wegheeft van een diner dat in een goed restaurant niet zou misstaan: "Het ontbijtje is een pistoletje of een kerststol met een croissantje. Met de lunch serveren we een wrap, pokébowl of een garnalencocktail. En voor de warme maaltijd is er de ene dag kalkoenfilet in een kerriesausje en de andere dag een varkenshaasje of een zalm in kreeftsaus."
Een pokébowl en een varkenshaasje; de opties liggen behoorlijk ver uit elkaar. "Dat zijn dus wat klassieke en trendy gerechten. Er liggen natuurlijk mensen van tussen de 0 en 100 in het ziekenhuis. We willen voor alle leeftijdsgroepen dat er een passend menu is", zegt Saive.
Ook aan speciale dieetwensen wordt natuurlijk gedacht met het kerstdiner. "We zorgen altijd dat er een passend alternatief is. Niet alleen voor mensen met allergieën of voor vegetariërs, maar ook bijvoorbeeld als het gaat om gemalen voedsel. Dat zijn wel hele kleine aantallen, maar als er patiënten zijn met deze wensen dan wordt dat ook gemaakt."
"De klassiekers zijn elk jaar favoriet."
Voor meer dan driehonderd mensen koken is een hele opgave. "De voorbereiding is het halve werk", zegt Saive wijs. Zo worden er recepten gekozen die makkelijker in grote hoeveelheden te koken zijn. "Bovendien staan we met vijf man in de keuken, de hele dag. Door het goed voor te bereiden valt het werk op de dag zelf wel mee."
Dankzij een goede voorbereiding proberen de koks ook zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. "Nou wordt er toch al weinig weggegooid", zegt Saive. Zeker als het op de kerstdinerfavorieten aankomt, geeft hij aan: "Elk jaar zijn de klassiekers favoriet: de garnalencocktail, de kalkoenfilet - die van oudsher al op het menu staat - en een stukje zalm doen het altijd goed."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Van sterrenrestaurant naar ziekenhuiskeuken: 'Met minder geld toch iets leuks maken, ook met kerst'
Zo gebruik je de Brabantse keuken als inspiratie voor je kerstdiner