Topdrukte bij de slager vlak voor kerst: 'Ongelofelijk hoeveel ik verkoop'
Bij de Keurslager in Schaijk gaat alleen al deze dinsdag een paar duizend kilo vlees over de toonbank, berekent slager Geert van Kraaij. "Het zijn echt ongelofelijke hoeveelheden. In het barbecueseizoen kan het ook heel druk zijn, maar kerst overtreft dat."
In zijn zaak werken deze dinsdag maar liefst 39 mensen. Buiten staat zelfs een tent waar onder het genot van een hapje en een drankje klanten staan te wachten om hun bestelling op te komen halen.
Niet geheel verrassend is de gourmetschotel ook in Schaijk het populairst. "Die leggen wij vandaag nog vers achterin de slagerij. De mensen willen toch een beetje gemak dat ze het niet zelf hoeven te snijden en vooral kunnen genieten."
De vele schalen met daarin allerlei verschillende soorten vlees worden door Geert en zijn collega's netjes opgemaakt zodat er tijdens de kerstdagen volop gezellig gesmuld kan worden. Van gourmetschotels dus, maar ook van rund, varken en wild dat de winkel uit vliegt en van de salades van de slager die ook gretig aftrek vinden.
Een vrouw haalt twee grote tassen van de toonbank. "Het is voor vier personen dus het valt nog mee, want in één tas zit alle rauwkost." Ook zij heeft gekozen voor een gezellige gourmet en daar is ze erg blij mee: "Ik had geen zin om uren in de keuken te staan, dit is net zo makkelijk."
"Ik ben alleen maar op pad gestuurd om het op te halen."
Een man heeft geen flauw idee wat hij net van de toonbank heeft gepakt. "Ik ben alleen maar op pad gestuurd om het op te halen", zegt hij lachend als hij met twee volle tassen wegloopt. "Ik ben de boodschappenjongen en kok. Morgen hoor ik wel wat ik klaar moet maken." Dat het zo druk is, maakt hem niks uit. Hij heeft wat om naar uit te kijken: "Lekker met de eigen familie eten en dat koken gaat helemaal goedkomen."
Bij een volgende smulpaap in de winkel staat er deze kerstavond al een lekker vleesje met frietjes op het menu. Samen met haar zoontje haalt ook zij twee volle tassen op bij de slager: "Morgen eten we bij mijn ouders dus dan hoeven we lekker niks te doen en tweede kerstdag gaan we thuis gourmetten."
Een volgende vleesliefhebber laat de gourmetschotel dit jaar links liggen en kiest voor fondue: "Niet makkelijker, maar wel wat anders, want het is altijd gourmetten."