Video

Dit kun je doen met overgebleven oliebollen: van 'oliedel' tot 'sushibol'

1 januari om 08:00 • Aangepast vandaag om 16:46
nl
We harken tijdens oudjaarsdag de ene na de andere oliebol naar binnen. Maar wat doen we met de overgebleven oliebollen? We vroegen het tv-kok Danny Jansen én gingen zelf aan de slag. "Ik ben een groot voorstander van frikandellen, maar een frikandel in een oliebol, daar kan ik me niks bij voorstellen."
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

"Wat kun je met een overgebleven oliebol? Daar dacht ik vanmorgen zelf ook nog aan, toen ik weer twintig oliebollen haalde", lacht Danny. "Ik denk dat je oliebollen een beetje als brood kunt zien. Wat je kunt doen met oud brood, kun je ook wel doen met oliebollen."

Broodpudding en wentelteefjes
Een aantal jaar geleden maakte Danny er zelf een broodpudding van. "Dat werkt ook goed met oud stokbrood, dus waarom zou je het niet met oliebollen doen? En dan voeg je wat melk en eieren toe en je doet er wat suiker in natuurlijk. Dat doe je gewoon in een ovenschaal en dan serveer je 'm met een lekkere whiskey-botersaus. Dan kun je het jaar op 1 januari weer lekker beginnen."

En dan nog een andere optie: "Je kunt de oliebollen ook in plakjes snijden en door een eierbeslag halen, dan worden het een soort wentelteefjes. Dat is lekker voor het nieuwjaarsontbijt."

Onze collega's van de social redactie doken zelf de keuken in en kwamen met drie bijzondere varianten.

De oliedel speciaal
Kan het niet vet genoeg voor jou? Dan is het tijd om nog meer fruit uit de bruine fruitschaal te halen. Gooi een frikandelletje in de frituur en snijdt ondertussen een oliebol netjes doormidden. Beleg de oliebol met de frikandel, en garneer 'm met gesneden uitjes, curry en mayonaise.

Oliedel (Foto: Omroep Brabant).
Oliedel (Foto: Omroep Brabant).

De sushibol
Let op: dit is een recept voor gevorderden. Begin met het uithollen van de oliebol, zodat de 'schil' van de oliebol overblijft. Bewaar het oliebollendeeg in een schaaltje. Kook ondertussen de sushirijst volgens de verpakking en laat deze goed afkoelen. Meng de rijst met wat rijstazijn en vanille-aroma.

Beleg vervolgens de oliebolschil met de sushirijst en in het midden wat oliebollendeeg. Smeer er nog wat chocoladepasta overheen en oprollen maar. Serveertip: strooi er nog wat poedersuiker over om het geheel af te maken.

De olietosti
Als laatste nog een echte klassieker. Snijdt de oliebol dwars doormidden, leg er een plakje kaas en een plakje ham tussen en leg de olietosti in het tosti-ijzer. Top de tosti af met een lekker sausje naar keuze.

Eindoordeel
Welke variant Danny het lekkerst lijkt? "Ik ben een groot voorstander van frikandellen, maar dit kan ik me niet voorstellen. Ook de sushibol lijkt me niks. Maar die derde optie, daar zie ik wel wat in. Kaas en zoet combineren gaat best wel goed."

Het brengt hem zelfs op nóg een idee: "Je zou ook net als bij de sushibol het kapje eraf kunnen halen en de oliebol uithollen en in plaats van het deeg een stukje brie erin kunnen doen. Dat doe je dan eventjes in de oven en dan heb je een oliebol die lekker is gevuld met kaas."

Danny's eindconclusie? "De olietostie lijkt me het meest succesvol van de ideeën. De rest doe je maar lekker thuis?", lacht de kok.

Benieuwd hoe onze bijzondere varianten tot leven kwamen? Je ziet het hieronder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!