'Is broccoli dan het hoofdgerecht?', vega-restaurant wint belangrijke titel
"We moeten er nog even van bijkomen," zegt mede-eigenaar van het restaurant Iris Saaman. Vannu is nog maar zo'n anderhalf jaar open, maar sleepte afgelopen week de titel 'Groenterestaurant van het Jaar' in de wacht van de bekende gastronomiegids Gault&Millau.
"We hoorde ineens onze naam", vult de andere eigenaar en tevens chef Gijs Kemmeren aan. "We waren verbaasd en voor we het wisten, stonden we op het podium."
In het restaurant kookt chef Kemmeren alleen met groentes. Plantaardige vleesvervangers zoals tofu en tempeh zijn niet op het menu te vinden. "Iris en ik zijn al langer bezig met de vegetarische keuken," zegt Kemmeren. "Daarbij willen we de groente een hoofdrol laten spelen."
"Met een biefstuk kun je maar een beperkt aantal kanten op", zegt de chef terwijl hij druk bezig is met het bereiden van een stukje pompoen. "Daarnaast is het duur en dan ga je er niet zo snel mee experimenteren. Met groentes kun je je creativiteit meer gebruiken."
Ook vleesfans
Niet alleen vegetariërs en veganisten weten de weg te vinden naar het Bavelse restaurant, ook echte vleesliefhebbers komen regelmatig een vorkje prikken. "Je merkt dat dat soort mensen altijd een beetje stug binnenkomen," vertelt Saaman.
"Dan zeggen ze 'Ja, ik heb net thuis nog een stukje leverworst gegeten hoor," lacht ze. "Om echt duidelijk te maken dat ze geen veganist zijn. Maar naarmate ze een paar gerechtjes op hebben, slaan ze helemaal om."
Het is niet voor het eerst dat het restaurant in de culinaire prijzen valt. Vannu kreeg in oktober al een Groene Michelinster. Maar dat is niet het belangrijkste, vindt Saaman. "We bestaan nog niet heel lang, dus we zijn al blij dat het restaurant goed vol zit."
Bekijk hier de video met chef Gijs Kemmeren:
Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:
Deze vier Brabantse restaurants staan vanaf nu in de Michelingids
Lievelingschinees van Frans Bauer sluit, dorp weken zonder rijsttafel