Horeca klaar voor carnaval, maar in dorpen komen ze handjes tekort
Nee, het is niet overal even rooskleurig, beaamt ook Richard Hüsken. Hij is voorzitter van de Brabantse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland. Hij vindt het lastig om een algemeen beeld te schetsen voor de horeca in Brabant. "Het verschilt per regio. Je ziet bij horecazaken in buitengebieden waar jongeren wegtrekken, dat het lastiger is om personeel te vinden. In steden hebben horecazaken vaker voldoende personeel."
Na de bizarre coronaperiode verdween veel personeel uit de horeca. Door de maatregelen van destijds kwamen ze noodgedwongen thuis te zitten. Veel van deze mensen kozen vervolgens een ander carrièrepad en dat zorgde na corona voor een groot tekort aan personeel.
"De inzet is minder, ze zijn moeilijker te motiveren en het is lastiger ze iets bij te brengen."
Nick Willems, voormalig eigenaar van feestcafé Mambo's in Gemert en tegenwoordig organisator van evenementen, zet vooral veel oud-medewerkers in voor zijn carnavalsevenement. Nieuwe aanwas vinden is moeilijk, bevestigt Willems. "Horeca is deels afhankelijk van jonge mensen. Alleen is de instelling bij een deel van de jongeren anders vergeleken met tien jaar terug. De inzet is minder, ze zijn moelijker te motiveren en het is lastiger ze iets bij te brengen."
Er was altijd al een duidelijk verschil tussen de stad en platteland, merkt Willems op. Eerder had hij ook een zaak op Stratumseind in Eindhoven.
"In Eindhoven konden we veel directer zijn tegen het personeel en het werk was populair. We hadden tien gesprekken van tien minuten, mensen konden een of twee avond proefdraaien en dan konden we de helft aannemen. We konden kiezen." Eenmaal in Gemert moest het personeel volgens hem anders benaderd worden. "We moesten mensen anders motiveren en aanspreken omdat iedereen elkaar kent, dat moest allemaal wat minder direct."
De Oisterwijkse Arie (38) werkt alleen tijdens carnaval in de horeca. Normaal zit hij in de technische sector. "Ik ben zo'n vijftien jaar geleden de horeca ingerold. In eerste instantie om de uitbater te helpen. Het is vooral erg gezellig", zegt Arie. Ook dit jaar staat hij weer achter de bar. "Ik heb dan toch vrij." Hij werkt een paar diensten, hoeft niets van het carnavalsfeest te missen en z'n baas is er blij mee.
"Je moet mensen goed behandelen, dat is overal wel doorgedrongen."
Toch ziet Ruud Bakker, voorzitter van KHN Eindhoven en eigenaar van Dommel18 en De Lounge, dat de grootste druk er wel af is. Al blijft het vinden van mensen voor managementfuncties en chefkoks lastig. "Het is nu een gezonde druk, niet meer die spanning zoals na corona."
Zelf merkt hij dat de cultuur in de horeca is veranderd. Zeventig uur in de week werken op een contract van veertig uur, dat is niet meer de norm. "Die tijden zijn echt wel voorbij. Je moet mensen goed behandelen, netjes betalen voor de uren die ze werken. Dat is overal wel doorgedrongen. Vroeger was het: wees blij dat je werk hebt. Tegenwoordig is het: ik ben blij dat je bij mij komt werken."
Hij is in ieder geval helemaal klaar voor carnaval. Ook Hüsken ziet carnaval positief tegemoet en voorspelt: "Horecaondernemers zijn creatief, ze passen hun bedrijf ook aan op bepaalde evenementen zoals carnaval. Uiteindelijk zorgen ze wel dat het draait en met carnaval zeer zeker. Het worden weer een paar gezellige dagen in Zuid-Nederland."