Een milieuvriendelijke carnaval met peukenzakjes en een geleende outfit

Vandaag om 09:00 • Aangepast vandaag om 12:03
nl
Carnaval staat weer voor de deur. Maar denken we tijdens deze dagen nog een beetje aan 't klimaat? Een toertje langs enkele Brabantse feestlocaties.
Profielfoto van Marleen KuijstersProfielfoto van Floor Foole
Geschreven door
Marleen Kuijsters & Floor Foole

Een giraffenpak of sjaal: wie een duurzame carnavalsoutfit zoekt, kan komen snuffelen tussen de rekken van de Bredase circulaire kringloopwinkel Parels en buurthuis De Nieuwe Meiboom. Hier kunnen mensen gratis carnavalskleding lenen en weer terugbrengen zodat de pakken weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

“Daarnaast heeft Stichting Kielegat carnavalskleding ingezameld bij meer dan twintig basisscholen in de gemeente Breda”, vertelt Karen Leclercq, vrijwilliger bij Stichting Kielegat. “We verdelen die kleding over scholen. Zij maken een carnavalshoekje waar kinderen onder begeleiding een eigen pakje kunnen uitzoeken. Scholen doen de kleding daarna in de verkleedkist of lenen de pakken het jaar erna weer uit.”

“Carnaval is een feest van verbroedering”, gaat Karen verder. “Hartverwarmend dat zoveel kinderen kleding hebben gedoneerd.” De gemeente zorgde voor de levering van de inzamelkliko's. En Curio Werkleerbedrijf en hun leerlingen hebben de kleding gesorteerd en deelt de kleding uit. Karen: “Zo kan iedereen carnaval verkleed vieren. Vanuit een duurzaam hart of kleine portemonnee.”

Plastic wegwerpbekers
En als je dan je pak hebt gevonden, duik je natuurlijk stad of dorp in. Maar hoe het nu precies moet met de plastic wegwerpbekers? Die werden vorig jaar bij evenementen verboden. De horeca gebruikt nu harde plastic bekers die opnieuw worden gebruikt of zachte bekers die worden ingezameld en recycled, zoals in Helmond.

In Tilburg is de horeca in bepaalde gebieden verplicht om drank te schenken in hardcups met statiegeld. Je betaalt één keer 0,50 cent extra bij je eerste drankje. Als je een tweede drankje bestelt, lever je de beker in en krijg je een nieuwe terug. Als je naar huis gaat, lever je de beker in en ontvang je een Tilly-token. Deze munt kun je bij een volgend evenement weer gebruiken voor een herbruikbare beker. Je krijgt geen geld terug.

Isi Muylkens, leidinggevende bij Café Bolle Tilburg: “Het kost wel meer werk om deze bekers schoon te maken dan glaswerk, je ziet slecht of ze vies of schoon zijn. Dus moeten we meer spoelen. Ook moet je opletten dat er geen scheur in komt. Maar qua duurzaamheid is het wel beter. Anders gooien we heel veel plastic weg en dat is zonde.”

In Eindhoven is er voor de grote bestelling een ‘pitcher’ met een inhoud van 1,5 liter. Voor deze schenkkan betalen bezoekers 5 euro en ze krijgen bij inlevering de helft terug. Iedereen houdt zijn beker en wordt bijgeschonken, zo is er minder plastic.

Plastic heroes maken Eindhoven onveilig (foto: Judith Rossen).
Plastic heroes maken Eindhoven onveilig (foto: Judith Rossen).

Peukenzakjes
Wie in Eindhoven feest viert, kan op 1 maart klimaatburgemeester Judith Rossen en een vriendin tegen het lijf lopen. Zij maken de straten van de binnenstad onveilig als Plastic Heroes. Gewapend met prikstokken van Troep Troopers, een organisatie zie zich inzet voor een zwerfafvalvrij Eindhoven, vliegen de Heroes uit om sigarettenpeuken van straat te vissen.

“Jaarlijks belanden miljarden peuken op straat”, zegt Judith. “Wat mensen vaak niet weten, is dat de filters uiteenvallen in microplastics. En in de filters hopen zich teer en nicotine op. Eén peuk kan 1000 liter water vervuilen, slecht voor bijvoorbeeld de gezondheid van vissen en planten groeien er minder goed door.”

Daarom hebben de vriendinnen een ludiek idee bedacht: ze delen al feestend peukenzakjes uit. “Carnavalsvierders kunnen hier hun sigaretten indoen en heel gemakkelijk in hun tas of broekzak bewaren totdat ze een prullenbak tegenkomen. Zo belanden de peuken niet in de natuur.”

En wie naar de optocht gaat kijken: in Bergen op Zoom kunnen carnavalsclubs de circulaire Biobest Trofee winnen. Een aanmoedigingsprijs om biobased (natuurlijke materialen) en circulair (met hergebruik) te bouwen.

Statiegeldwagen Wie Helmond bezoekt, komt in het centrum een mobiele bulkmachine (statiegeldautomaat) tegen. Carnavallers kunnen hier hun statiegeldflesjes en -blikjes inleveren. Zij kunnen kiezen voor een terugbetaling of om het geld te doneren aan het goede doel. Dit gebeurt in samenwerking met Statiegeld Nederland. En tijdens de carnavalsoptocht rijdt een statiegeldwagen mee.

In Den Bosch werken horeca-eigenaren zo veel mogelijk met lokale leveranciers en zijn heaters, echte stroomvreters, verboden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!