Deze ijssalon maakt het beste ijsje van het land: 'Een beetje sprakeloos'
Tijdens de IJsVak-Wedstrijd in Gorinchem strijden ijsbereiders deze week tegen elkaar. Er waren twee prijzen te winnen. De Gouden IJscreatie voor de beste samenstelling van ijs en De Gouden IJsspatel voor het lekkerste ijsje. Deze week wist Tim De Gouden IJscreatie te winnen. "De eerste keer dat je meedoet, verwacht je niet dat je eerste wordt. We waren een beetje sprakeloos", vertelt Tim tijdens het radioprogramma Afslag Zuid.
IJssalon Bastani is al jaren een begrip in Eindhoven en dat doet Tim niet allemaal in zijn eentje. Hij werkt samen met zijn vader Wilbert in de ijssalon. "Mijn vader heeft een tijdje in de jury gezeten, maar hij wilde zelf nooit meedoen aan de wedstrijd", vertelt Tim.
"De eerste plaats, die kans is klein."
Tim besloot in tegenstelling tot zijn vader wel mee te doen. Zijn vader vond dat geen gek idee en besloot hem volop te steunen. "Hij ging er voor de volle honderd procent voor. De eerste plaats, die kans is klein. Toch flikt 'ie het", zegt vader Wilbert vol trots.
Aan de ijswedstrijd kan elke ijsbereider meedoen. Tijdens de finale wordt er gestreden om de eerste, tweede en derde plek. De smaak van het ijs wordt al van tevoren bekend gemaakt. "Deze ijssmaak moet je inleveren bij de voorrondes. Daar worden de beste twintig uitgekozen en die moeten tijdens de wedstrijd opnieuw ijs draaien", legt Wilbert uit.
Tijdens de wedstrijd moeten de ijsmakers ter plekke vier coupes maken in zes minuten tijd. En dat zorgde bij Tim toch wel voor de nodige stress. "Ik heb er een paar nachtjes slecht door geslapen om heel eerlijk te zijn. Op het moment zelf waren mijn handen aan het trillen. Dat ben ik helemaal niet van mezelf gewend. Ik kreeg het niet onder controle en op de achtergrond hoor je steeds hoeveel minuten je nog hebt."
"Er moest een bolletje koffie bij."
Ondanks de zenuwen wist Tim de beste creatie te maken. "Er moest per se een bolletje karamel bij zitten want dat was het thema van dit jaar. Ik vroeg me af wat daar lekker bij is. Zelf ben ik nogal een koffieliefhebber dus er moest een bolletje koffie bij."
Daarnaast heeft Tim nog een bijzondere troef tevoorschijn gehaald voor zijn ijscreatie. "Wij hebben ijsmacarons in onze ijssalon. Deze maken we helemaal zelf. Iedereen kent de normale macarons wel, maar wij hebben ze iets groter gemaakt en daar doen we ijs tussen. Dat is zo lekker. Dus ik heb er een ijsmacaron van chocola bij gedaan." En dat was een slimme zet van Tim, want zijn ijscreatie werd uitgeroepen als de beste van Nederland.